Manuel Salinas, un legendar pictor spaniol al artei abstracte a murit la vârsta, de 80 de ani. Artistul a avut complicații medicale în urma infectării cu virusul SARS-COV-2. Și-a expus operele în numeroase ţări ale lumii printre care şi România. Anunțul tragic a fost făcut surse apropiate familiei artistului, relatează EFE.

Artistul s-a născut la Sevilia în 1940. A fost un pionier autodidact al artei abstracte; din 1962, el a realizat peste 80 de expoziţii internaţionale în ţări ca Mexic, Columbia, Venezuela, Portugalia, SUA, Japonia, India, Germania, Franţa, Bulgaria, Suedia, Maroc sau România.

A fost un legendar pictor al artei abstracte

Manuel Salinas / em-in.com

Opera sa face parte din colecţii prestigioase în Spania precum cea de la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Fundación la Caixa, Banco de Espańa, BBVA şi Centro Andaluz de Arte Contemporaneo; sau Colecţia Avianca din Columbia.

Manuel Salinas a fost recompensat cu numeroase distincţii, precum Medalia de aur a oraşului Sevilia din 2016, an în care a fost numit academician în cadrul prestigioasei Real Academia de Bellas Artes Santa Isabel de Hungría.

Afişul prezentând deschiderea sezonului coridelor la arena Real Maestranza din Sevilia din 2009, sau reprezentarea lui Iisus la procesiunea Veronica de la Hermandad del Valle din 2012, din acelaşi oraş, sunt câteva din ultimele sale opere. “Tristeţe provocată de pandemia care distruge totul”, a deplâns preşedintele regiunii Andaluzia, Juan Manuel Moreno, în condoleanţele sale exprimate familiei artistului.

Manuel Salinas a fost un pictor legendar al artei abstracte. Arta abstractă pornește de la utilizarea unor elemente simple, precum linia, forma și culoarea pentru a crea o compoziție ce reflectă idei, concepte sau sentimente. Aceasta nu oferă reprezentări realiste ale lumii înconjurătoare, ci apelează la metode indirecte, care nu își găsesc corespondentul în realitate, pentru a transmite un mesaj privitorului.

Gradul de abstractizare poate să difere de la o operă la alta. Dacă anumite imagini sunt parțial abstracte, deoarece culorile și formele utilizate păstrează o formă de verosimilitate, altele sunt abstracte în totalitate, pentru că nu conțin nicio referință la aspecte ce pot fi recunoscute.

Manuel Salinas