Implicarea în viața publică din SUA a comportat întotdeauna riscuri. Oficialii publici, jurnaliștii și chiar vedetele de film, de o parte sau de alta a taberei politice, au fost frecvent ținta amenințărilor cu moartea și a intimidărilor. Apariția rețelelor sociale și cei 4 ani de administrație Trump au dus la amplificarea fenomenului.

Revolta de la Capitoliu, de la începutul lunii, a readus acest fenomen în prim-plan. Revoltații care au pătruns în clădire ar fi amenințat viața aleșilor din ambele partide americane.

După ce Congresul a inițiat procedurile de punere sub acuzare a lui Trump, membrii republicani ai Camerei Reprezentanților s-au temut să voteze „pentru”. Un videoclip surprinde momentul în care grup îl acuza pe senatorul republican Lindsey Graham că este „trădător”, după ce acesta declarase că Joe Biden a fost ales în mod legal președinte.

Astfel de amenințări nu reflectă doar niveluri crescute de furie și revoltă în rândul americanilor. Mai degrabă, par să fie dovada utilizării sistemice a fricii și intimidării în politica SUA. Cu scopul de a forța fidelizarea din partea republicanilor și de a întări virajul autoritar care a definit conducerea lui Trump.

Mai mult, susține publicația americană, această tendință simbolizează profunzimea deteriorării democrației din SUA.

Violența politică

Înainte de insurecție, experții urmăreau tendințele actuale ca parte a unui ciclu mai larg de violență politică în SUA despre care se spune că „are loc la aproximativ fiecare 50 de ani în ultimele două secole”. Chiar și odată cu transferul de putere, rămâne întrebarea: America va rupe acest ciclu? Sau Trump nu a făcut să planteze semințele pentru ce va urma?

În ultimii ani, experții au avertizat că SUA riscă violență politică și instabilitate democratică, identificând patru factori interconectați care fac o societate vulnerabilă la violență. Aceștia ar fi „fracturarea elitelor”, un nivel ridicat de polarizare a societății, slăbirea instituțiilor democratice și amploarea discursurilor urii și a retoricii militante.

Înainte de alegeri, experții avertizau că tot mai mulți americani au spus că vor accepta violența pentru a promova obiectivele politice ale partidelor lor.

Iar țara se îndreaptă acum spre această violență. Afirmațiile lui Trump de fraudă electorală masivă, intimidarea opozanților, atacurile asupra mass-media și sprijinul pentru grupările de dreapta au generat mișcarea Make America Great Again. Iar foști oficiali ai securității naționale avertizau anul trecut asupra unor semne de „radicalizare în masă”.

Cercetările arată că violența politică poate întări existența unui grup, poate consolida interconectările membrilor și poate genera mai multă violență. Chiar dacă Trump rămâne în afara puterii și a Twitter, evenimentele de dinainte și din 6 ianuarie se pot repeta.

Ele pot întări sentimentele de afiliere ale susținătorilor săi la o narațiune distorsionată a patriotismului, răspândită de republicani. Chiar dacă democrații sunt acum la putere, ceea ce se întâmplă în continuare cu Partidul Republican, cu adepții săi și susținătorii financiari, poate să refacă sau să desființe democrația Americii, concluzionează publicația americană.