La acest moment, nu sunt puncte de trecere a frontierei închise, cu excepţia celor de la Dunăre, care sunt închise din cauza gheţii formate.

De asemenea, toate aeroporturile sunt deschise, în timp ce porturile Medgidia şi Murfatlar sunt închise din cauza formării podului de gheaţă, iar traficul fluvial este închis pe 18 de căi navigabile.

Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar 9 trenuri au înregistrat întârzieri de peste 60 minute în ultimele 24 de ore, precizează MAI.

Totodată, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, au fost efectuate 8.601 intervenţii medicale de către SMURD şi serviciile de ambulanţă, dintre care 200 pentru gravide, 157 pentru persoane dializate şi 95 pentru persoane fără adăpost. Elicopterele SMURD au executat 7 misiuni medicale pentru salvarea a 7 persoane în judeţele Harghita, Ialomiţa, Tulcea, Constanţa şi Caraş-Severin, se spune în comunicat.

"În această noapte, au intervenit pentru diferite situaţii de urgenţă cauzate de fenomenele meteo peste 1000 de angajaţi MAI. CNAIR a acţionat cu 465 utilaje, 1.649 tone de material antiderapant şi 3.6 tone clorură de calciu", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vineri, Ministerul Apărării Naţionale a executat 2 misiuni de sprijin (96 militari şi 4 mijloace în municipiul Bucureşti şi 8 militari cu 1 remorcher fluvial în judeţul Tulcea).

MAI precizează că, în judeţul Constanţa, din cauza vântului care a spulberat zăpada pe carosabil, spre 7 localităţi (sat Coroana/com. Albeşti, sat Vâlcele/oraş Negru Vodă, sat Cuiugiuc/com. Lipniţa, sat Viile/com. Ion Corvin, sat Măgura/com. Cerchezu, sat Potârnichea/com. Topraisar şi sat Biruinţa/com. Topraisar), drumurile au fost impracticabile. Autorităţile locale au acţionat pe parcursul zilei cu utilaje pentru deszăpezire, în prezent nemaifiind localităţi cu drumuri blocate, precizează MAI.

Conform comunicatului, între Istria şi Săcele, un microbuz cu 26 de pasageri a rămas blocat în zăpadă pe DJ 226. Pentru salvarea persoanelor şi deblocarea autovehiculului, autorităţile locale au acţionat cu 2 utilaje, acesta fiind repus pe partea carosabilă fără alte probleme.

De asemenea, un autotren a efectuat o manevră greşită la ieşirea dintr-o fabrică de confecţii şi s-a înzăpezit în Năvodari, situaţia fiind rezolvată sâmbătă, în jurul orei 18,00, se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte judeţul Hunedoara, cătunul Vadul Dobrei din comuna Bunila, unde locuiesc 10 persoane, este izolat din punct de vedere rutier, acesta fiind un fenomen sezonier uzual. "Primarul din comuna Bunila a solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, care a alocat 2 APIC-uri şi 2 şenilate pentru transportul de alimente esenţiale şi apă. Pe parcursul zilei pompierii au ajuns în localitate, distribuind alimentele şi apa", mai spune MAI.

În satul Goioasa, comuna Agăş, pe râul Trotuş, lucrătorii Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău au intervenit în regim de urgenţă cu un excavator şi un buldozer, pentru distrugerea podului de gheaţă şi a blocajelor create în albia râului. Nivelul apei din zonă a scăzut la 10 cm, urmând ca situaţia să fie verificată sâmbătă dimineaţă, se mai arată în comunicat. Agerpres