Ultimele măsurători efectuate de suedezii de la Ericsson arată că în reţele din toată lumea traficul mobile de date este aproape triplu faţă de anul trecut, crescând de zece ori mai rapid decât traficul de voce.

La ora actuală, serviciile de broadband mobil reprezintă aproximativ 10% din numărul total de abonamente mobile, însă generează cea mai mare parte din traficul mondial de date.

Traficul mobil de date a continuat să crească exponenţial, chiar şi după punctul istoric atins în decembrie 2009, atunci când traficul de date a depăşit pentru prima oară traficul de voce.

Conform statisticilor Ericsson, în al doilea trimestru al anului traficul mobil de date măsurat la nivel mondial a fost de aproximativ 225.000 TB pe lună.

„Atât dezvoltarea tehnologiei de broadband mobil, cât şi beneficiile aduse de aceasta sunt de netăgăduit”, a spus Håkan Eriksson, Senior Vice President şi Chief Technology Officer Ericsson şi preşedinte al Ericsson Silicon Valley. „Modelul de business pentru broadband mobil pune accentul din ce în ce mai mult pe creşterea profitabilităţii clienţilor şi pe diferenţierea lor prin servicii de calitate. Operatorii se concentrează pe dezvoltarea de reţele IP end-to-end, această orientare fiind esenţială pentru a răspunde creşterii masive a traficului, precum şi pentru a reduce costurile şi a îmbunătăţi experienţa utilizatorului final. Pentru consumatori, tehnologia de broadband mobil transformă modul în care comunicăm şi ne dezvoltăm ca societate,” a mai adăugat acesta.

Ericsson a furnizat cea mai mare parte a reţelelor HSPA din lume care susţin servicii de Internet cu viteze de peste 14.4 Mbps şi este singurul furnizor de tehnologie care participă în toate proiectele de construcţie a reţelelor 4G/ LTE care se desfăşoară în acest moment pe mapamond. Dacă în prezent numărul de utilizatori de telefonie mobilă a ajuns la 5 miliarde, Ericsson estimează un număr total de 50 de miliarde de dispozitive conectate până la sfârşitul acestei decade.

SURSA: Ericsson