Controlorii de trafic aerian din Spania au demarat astăzi o grevă de patru zile, care ar putea afecta 5.300 de zboruri la începutul sezonului estival, pentru a treia mare destinaţie turistică din lume, transmite AFP. Convocată de sindicatul controlorilor de trafic aerian (Usca), greva va avea loc luni, miercuri, vineri şi duminică în două intervale orare (08.00-10.00 GMT şi 16.00-18.00 GMT).

Ministerul spaniol pentru Echipamente a impus un serviciu minim, care va mobiliza 70% din personal în timpul grevei. Un purtător de cuvânt de la Usca a precizat pentru AFP că sindicatul va respecta acesta obligaţie, dar va face apel în justiţie deoarece consideră că serviciul minim frânează dreptul la grevă.

Încetarea lucrului ar putea afecta aproximativ 5.355 de zboruri programate pentru aceste intervale orare, dintr-un total de 22.274 de zboruri care ar urma să treacă prin spaţiul aerian spaniol în perioada celor patru zile vizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Enaire, Autoritatea publică care gestionează navigaţia aeriană din Spania. 'Securitatea zborurilor este garantată', a subliniat însă purtătorul de cuvânt.

Controlorii de trafic aerian din Spania au decis să declanşeze o grevă pentru a protesta faţă de sancţiunile impuse de Enaire pentru 61 de controlori de trafic aerian de la centrul de control din Barcelona, care au fost amendaţi cu salariul pe o lună, precum şi cu suspendarea lor timp de o lună, din cauza unei greve neanunţate pe care aceştia au organizat-o în luna decembrie 2010, grevă care a afectat peste 200.000 de pasageri în perioada sărbătorilor de sfârşit de an.

Sectorul turismului este responsabil pentru 11% din PIB-ul Spaniei şi 12% din locurile de muncă. Un număr record de aproape 65 de milioane de turişti au vizitat Spania în 2014, ceea ce plasează Spania pe locul al treilea în lume la capitolul turişti, după Statele Unite şi Franţa.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: