“Indicatorii arată o creștere semnificativă în activitatea de tranzacționare, lucru pe care noi îl considerăm pozitiv. Din cauza faptului că investițiile tind să fie amânate acum, cererea rămâne oarecum în urmă, dar aici de asemenea, putem vedea o creștere moderată. Șocul din luna martie a trecut cu siguranță.” este de părere Nadja Sörgel, General Manager al Tradus.

Europa: creșteri semnificative în activitatea de tranzacționare, cererea este încă în urmă

Pe parcursul lunii aprilie, platforma de tranzacționare online a înregistrat o creștere puternică a ofertei (+44%) și o creștere semnificativă a cererii (+19%). Utilajele agricole au înregistrat însă o mică scădere a ofertei, probabil din cauza faptului că sezonul agricol a început fără mari perturbări. 

 

O privire asupra țărilor: diferențe majore în Europa

O privire la nivelul fiecărei țări arată diferențe însemnate, care par să contrazică parțial situația infectărilor. Polonia, de exemplu, conduce în topul țărilor de creștere a ofertei, în ciuda infectărilor în creștere și a restricțiilor care sunt în continuare în vigoare, în timp ce în Spania, care este una din cele mai afectate țări, se întrevede optimist o cerere în creștere.

România se află pe locul doi în topul țărilor cu interes în creștere, înregistrând cu 34% mai multe vizualizări ale anunțurilor în total. Acest lucru arată că, pe plan local, cumpărătorii sunt dispuși să investească în vehicule comerciale rulate, cea mai mare cifră înregistrându-se în domeniul construcțiilor, unde interesul cumpărătorilor a crescut cu 56%. 

”Două piețe de interes pentru vânzători sunt acum Spania și România, după cum putem vedea din creșterea interesului și a cererii pe aceste piețe. Pe de altă parte, o creștere dinamică a ofertei poate fi văzută în Polonia și Germania”, spune Sörgel. Aceasta crede că tranzacțiile locale se vor relua primele, dar că exporturile vor urma îndeaproape. Țări ca Polonia și Germania vor beneficia de acest lucru, deoarece sunt în mod tradițional țări exportatoare pe acest segment. În ceea ce privește stabilitatea prețului, Sörgel vede Germania și Olanda într-o poziție bună, deoarece cererea și oferta sunt de regulă echilibrate acolo.

Repornirea economiei, inclusiv a sectorului vehiculelor comerciale, este acum un subiect major în toată Europa. Vehiculele comerciale sunt considerate o parte principală în dezvoltarea economică, iar Tradus a luat măsuri pentru a stimula comerțul internațional cu vehicule comerciale uzate. Vânzătorii care se înregistrează acum pe platformă o pot folosi gratuit pentru două luni. Motto-ul este: plătești o lună, primești două luni în plus gratuit. Deoarece mediul online oferă posibilitatea tranzacționării fără contact, oferta este acum primită cu mare interes.

Datele au fost colectate din nouă țări europene, analizându-se sectoarele de construcții, agricultură și transport. Ca indicatori pentru cerere, ofertă și activități de tranzacționare, specialiștii au analizat numărul de vizualizări ale anunțurilor, a ofertelor și volumul total de anunțuri. Perioada de comparație: primele săptămâni din aprilie ( 1- 15 aprilie 2020) vs. ultimele două săptămâni din aprilie (16 – 30 aprilie 2020).