Moody’s a retrogradat ratingul de credit al Toyota Motor Corp la „Aa2”, de la „Aa1”, cu perspectivă negativă, anticipând că profitul constructorului auto japonez va rămâne la un nivel redus până cel mai devreme în anul 2012, în contextul „incertitudinii semnificative” create de criza rechemărilor.

„Modificarea ratingului reflectă nivelul evident redus al profitabilităţii Toyota, care ne aşteptăm să continue pentru o lungă perioadă de timp. În plus, dificultăţile legate de calitatea produselor şi de rechemări – concentrate în mare măsură în Statele Unite – au creat incertitudine semnificativă în privinţa capacităţii grupului de a menţine puterea politicii de preţuri, pe care a obţinut-o istoric asupra rivalilor”, a declarat Tadashi Usui, vicepreşedinte şi senior analyst al Moody’s, într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Situaţia descrisă de Moody’s, combinată cu o relansare slabă a pieţei auto globale în acest an şi cu surplusul de capacitate din industrie, generează un risc real ca marja de profit operaţional a Toyota să rămână sub nivelul care ar fi adevat ratingului grupului, cel mai devreme până în 2012 şi, posibil, dincolo de acest an, a adăugat Usui.

Procese în urma rechemărilor

„În următorii ani, profitabilitatea va fi afectată sever şi de costurile legate de litigiile asociate rechemărilor. În timp ce mărimea acestor costuri este greu de cuantificat, acestea ar putea fi substanţiale. Însă, pentru moment, rezervele de capital şi lichiditate ale companiei ar trebui să fie suficiente pentru a face faţă oricăror probleme”, a mai spus analistul.

Toyota, cel mai mare constructor de automobile la nivel mondial, încearcă să-şi consolideze reputaţia după ce a rechemat pentru reparaţii peste opt milioane de maşini la nivel mondial, iar costul vânzărilor pierdute şi reparaţiilor generate de această problemă s-ar putea ridica la cel puţin două miliarde de dolari, după cum a estimat grupul, transmite Bloomberg.

Compania japoneză trebuie totodată să se apere în 180 de procese intentate de consumatori şi acţionari în urma campaniei uriaşe de rechemări.

Toyota nu va pierde în următorii ani poziţia de lider

Moody’s notează că ratingul Toyota este susţinut de situaţia financiară extraordinar de solidă (spre exemplu, raportul datorii/capital este de circa 17%), de rezervele mari de lichiditate (2.506,7 miliarde de yeni, adică 27 miliarde de dolari, în numerar, respectiv 3.591,7 miliarde yeni, 38,6 miliarde de dolari, în valori mobiliare), dar şi de calitatea portofoliului, care este diversificat atât ca gamă de produse, cât şi ca răspândire geografică pe mapamond, şi cuprinde poziţii de lider de piaţă pe toate pieţele cheie.

Totodată, agenţia de rating anticipează că Toyota nu va pierde în următorii ani poziţia de lider al industriei auto globale. În plus, dacă grupul s-ar confrunta cu o criză – scenariu extrem de improbabil – şi ar avea nevoie de sprijin din exterior, statutul de companie importantă în Japonia i-ar asigura sprijin adecvat, inclusiv din partea băncilor.

„Această presupunere a ridicat ratingul Toyota cu o treaptă faţă de unde ar fi trebuit să fie”, se spune în comunciatul Moody’s.

Separat, Fitch Ratings a anunţat că „există o probabilitate” să reducă ratingul de credit al Toyota, potrivit Bloomberg.

Fitch va examina atent Toyota în următoarele şase luni, a declarat Jeong Min Pak, senior director la agenţia de rating.

Poziţia Standard & Poor’s nu este încă cunoscută, însă această agenţie a pus ratingul Toyota sub supraveghere în februarie, cu implicaţii negative, acuzând tot criza rechemărilor.

SURSA: Mediafax