Sunt bani sau nu sunt bani de pensii, se majorează sau nu se majorează? Aceasta este una dintre principalele întrebări care pun pe gânduri milioane de români în fiecare zi. Până se vor limpezi lucrurile și se va lua decizia finală, iată o trecere în revistă a ceea ce trebuie să știe orice român care intenționează să se retragă din activitate sau orice pensionar.

Ce trebuie să ştie românii despre pensii

 1. Valoarea punctului de pensie

Din septembrie 2019, valoarea punctului de pensie este de 1.265 de lei. De la 1 septembrie anul curent, el ar trebui majorat la 1.775 de lei. Există temeri că, la momentul respectiv, creșterea va fi ceva mai mică. Oricum, se dau asigurări că va fi o majorare.

2. Pensionarea pentru limită de vârstă

În 2020, se pot pensiona bărbații care au împlinit vârsta de 65 de ani (împreună cu cerințele de cotizare minimă) și femeile ce au ajuns la 61 de ani și un anumit număr de luni (variabil, pe parcursul anului) și îndeplinesc condițiile de cotizare minimă.

3. Pensionarea anticipată

Pentru a beneficia de acest drept – pensia anticipată sau anticipată parțială -, femeile și bărbații trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care stagii de cotizare minime. Important de menționat este că 2020 este ultimul an în care vor mai exista două forme de pensie anticipată, din 2021 fiind valabilă doar cea anticipată parțială.

4. Reducerea vârstei de pensionare

de anul trecut, s-au schimbat unele reguli referitoare la reducerea vârstei de pensionare, cu privire la cei care au muncit în condiții deosebite. De aceea, este important de văzut care sunt, în general, persoanele ce pot să se pensioneze mai repede – inclusiv cei care se pensionează anticipat, dar nu numai.

5. Pensia internațională

Persoanele care au lucrat legal în alte țări (nu doar din cadrul Uniunii Europene) pot beneficia de recunoașterea acelor perioade, pentru a fi luate în calcul la stabilirea pensiei, în România (dar și inversul e valabil).

6. Cumulul pensiei cu alte venituri

Cel mai favorabil regim este cu în privința cumulării pensiei pentru limită de vârstă cu alte tipuri de venituri. Alte tipuri de pensii – precum cele de invaliditate de gradele I și II – au un regim mai restrictiv.

7. Din 2020, Guvernul a eliminat posibilitatea mutării banilor de pensie privată în sistemul public. Motivul pentru care s-a înlăturat această posibilitate a fost, conform Guvernului, inutilitatea ei.

8. Angajatorii pot, din februarie 2020, să stabilească pensii suplimentare pentru salariații lor. Acestea se mai numesc „pensii ocupaționale” și pot fi acordate în completarea pensiilor obținute în cadrul sistemelor de pensii din România, scrie dcbusiness.ro.