Dacă nu vă plătiți toate amenzile, riscați să fiți arestați la aeroport

Românii care intenționează să plece din Germania trebuie să știe că, dacă nu și-au plătit toate amenzile primite acolo, riscă să fie arestați pe loc la aeroport. Într-o asemenea situație a fost o româncă de doar 29 de ani. Zilele trecute, aceasta s-a deplasat la punctul de control al poliției de frontieră de la aeroportul din Nürnberg pentru a verifica dacă amenzile pe care le plătise cu o zi înainte au fost înregistrate în sistem.

Ea urma să plece în vacanță în Turcia și voia să fie sigură că nu va fi arestată la aeroport în cazul în care amenzile plătite nu fuseseră înregistrate în sistem. Când i-au verificat datele personale, polițiștii de frontieră au constatat că amenzile plătite în ziua precedentă nu erau singurele existente pe numele ei.

Astfel că, pentru a putea pleca în Turcia, femeia trebuia să plătească alte trei amenzi primite în Bavaria, în valoare de 1.111 de euro. Tânăra și-a achitat toate amenzile și abia apoi a putut zbura spre Turcia, relatează ziarulromânesc.de.

Șoferii din România trebuie să fie atenți la această regulă. Riscă amenzi de peste 3.000 de lei

Nu doar românii din Germania trebuie să fie atenți la amenzi, ci și șoferii din România întrucât Codul Rutier din acest an a dus noi reglementări de care șoferii trebuie să țină cont. Cei care încalcă legea vor fi amendați, iar sancțiunile pot ajunge chiar și până la 3.750 de lei.

O astfel de amendă va primi șoferul care nu este atent în momentul în care traversează o cale ferată, chiar dacă aceasta nu mai este funcțională. Codul Rutier 2022 interzice acest lucru. Cei surprinși în trafic că încalcă legea riscă o amendă cuprinsă între 3.000 de lei și 3.750 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 de ore la 30 de ore.

În același timp, un astfel de șofer mai poate sta și în arest contravențional pentru 15 zile. Menționăm faptul că permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de șase luni.

Toate reglementările aduse Codului Rutier vin în condițiile în care în România există nenumărate linii de cale ferată dezafectate. În ciuda acestui lucru, chiar dacă ele nu mai funcționează, sunt în continuare considerate căi ferate, iar șoferii trebuie să respecte reglementările ca atare.

O altă reglementare prezentă în Codul Rutier 2022 vizează înregistrările realizate cu camerele la bord. Mai exact, de acum, niciun șofer nu va putea folosi astfel de imagini în instanță. În același timp, legea mai spune că în funcție de ce va face șoferul cu înregistrările și în funcție de tipul camerei de bord instalată, pot fi acordate amenzi usturătoare din nou.

„În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul general de protecția datelor”, arată legea.