Olaf Scholz a discutat cu Vladimir Putin la telefon! Cancelarul Germaniei a cerut încetarea focului din Ucraina

În cursul zilei de marți, 13 august, cancelarul Olaf Scholz și președintele Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică, în cadrul căreia oficialul german i-a cerut liderului de la Kremlin să găsească o soluție diplomatică cu privire la conflictul din Ucraina.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Olaf Scholz a precizat că soluția diplomatică trebuie să se bazeze pe încetarea focului și pe retragerea completă a trupelor rusești cât mai repede cu putință.

Trebuie asigurară siguranța centralei de la Zaporojie

În cadrul apelului care a durat 90 de minute, cancelarul Germaniei a mai spus că trebuie asigurată siguranța centralei de la Zaporojie. De asemenea, Olaf Scholz a făcut apel la președintele rus să continue să implementeze pe deplin acordul privind cerealele susținut de ONU, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

„Cancelarul federal a subliniat că orice noi pași de anexare a Rusiei nu vor rămâne fără răspuns și nu vor fi recunoscuți în nicio circumstanță”, a spus Hebestreit în declarație, adăugând că Scholz și Putin au convenit să rămână în contact, scrie Reuters.

Scholz îi spune lui Putin să „implementeze pe deplin” acordul privind cerealele din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut marți președintelui rus Vladimir Putin să respecte un acord privind exporturile de cereale din Ucraina, pe care Moscova l-a criticat în mod repetat.

În cadrul convorbirii telefonice anterior menționate, Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin „să nu discrediteze și să continue să implementeze pe deplin” acordul privind cerealele, având în vedere aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit, scrie Barron’s.

Moscova reacționează la rapoartele potrivit cărora contraofensiva Ucrainei a pus trupele rusești pe picior greșit

Întrebat despre mișcările de regrupare a forțelor ruse, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că toate acțiunile militarilor în timpul „operațiunii speciale” sunt raportate comandantului suprem. „Operațiunea specială” – denumirea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina – va continua până când toate obiectivele sale vor fi îndeplinite, a declarat Peskov reporterilor.

Între timp, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de securitate națională al Rusiei, face o altă remarcă sfidătoare cu privire la refuzul Kievului de a negocia cu Moscova. Cererile Rusiei de acum sunt doar „o încălzire” în comparație cu ceea ce va cere în viitor, afirmă Medvedev într-o postare pe Telegram, scrie Nikkei Asia.