Montarea panourilor de avertizare pentru lucrările executate pe ape devine obligatorie în România

Senatul României a adoptat, luni, o iniţiativă legislativă privind modificarea şi completarea Legii apelor care prevede că reprezintă contravenţii nemontarea de panouri de avertizare, neîmprejmuirea, nesupravegherea permanentă şi nesemnalizarea corespunzătoare a anumitor lucrări care se efectuează pe ape sau care au legătură cu acestea.

„Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: (…) nemontarea de panouri de avertizare, precum şi neîmprejmuirea zonei prevăzute la art. 48, alin. (1), litera (f) din lege de către persoanele fizice şi/sau juridice care efectuează respectivele lucrări; nesupravegherea permanentă prin mijloace audio-video şi/sau pază a lucrărilor prevăzute la art. 48, alin. (1), litera (f) din lege de către proprietarii, administratorii şi beneficiarii acestora; nesemnalizarea corespunzătoare a faptului că există riscul modificării adâncimii apei în timpul şi ulterior lucrărilor prevăzute la art. 48, alin. (1), litera (f) din lege de către persoanele fizice şi/sau juridice care efectuează respectivele lucrări”, prevede proiectul de lege adoptat de Senat şi iniţiat de mai mulţi parlamentari liberali.

Lucrările prevăzute la art. 48, alin. (1), litera (f) din lege vizează amenajări şi instalaţii de extragere a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, lacurilor şi din terase: balastiere, cariere etc.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 112 voturi favorabile. Senatul fiind primul for sesizat, Camera Deputaților urmează să se expună definitiv asupra inițiativei legislative.

Nerespectarea legii se va sancționa cu amenzi de la 35.000 lei până la 40.000 lei

Nemontarea de panouri de avertizare, precum şi neîmprejmuirea zonei şi nesupravegherea permanentă prin mijloace audio-video şi/sau pază a lucrărilor se sancţionează cu amendă de la 35.000 la 40.000 lei pentru persoanele juridice şi amendă de la 10.000 la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar nesemnalizarea corespunzătoare a faptului că există riscul modificării adâncimii apei în timpul lucrărilor cu amendă de la 25.000 la 30.000 lei pentru persoane juridice şi cu amendă de la 6.500 lei la 7.000 lei pentru persoane fizice.