Consilul de Supraveghere al Transelectrica a decis vineri, la numai trei zile de când membri săi au fost puşi în funcţie, să demită toţi membrii Directoratului, numiţi anul trecut de Ludovic Orban pe o perioadă de 4 ani.

Prima decizie importantă a noul Consiliu de Supraveghere de la Transelectrica, la doar trei zile de la numire, a fost demiterea Directoratului companiei. Practic, un Consiliu de Supraveghere interimar a revocat, vineri, membrii Directoratului, care fuseseră numiți în noiembrie 2020 și aveau mandat până în noiembrie 2024. De altfel, potrivit unor surse din domeniu, aceasta a fost intenția principală a Secretariatului General al Guvernului, în calitate de acționar majoritar: să înlocuiască membrii Consiliului de Supraveghere, numiți anul trecut în guvernarea Orban, chiar dacă aceștia aveau mandat de 4 ani, pentru a schimba și Directoratul.

Deocamdată, membrii noului Directorat sunt interimari, cu mandat de doar 4 luni, la fel ca și cei ai noului Consiliu de Supraveghere. Reamintim că secretarul general al Guvernului este Tiberiu Horațiu Gorun, un apropiat al premierului Florin Cîțu. Toți cei revocați au fost numiți în guvernarea Orban.

Şefii de la conducerea Transelectrica au fost demişi

Au fost demişi, vineri, Cătălin Niţu, Ovidiu Anghel, Corneliu-Bogdan Marcu, Andreea-Mihaela Miu, şi Marius-Viorel Stanciu.   Motivul invocat este constatarea „încălcării prevederilor legale şi statutare aplicabile funcţionării Directoratului ce a avut drept consecinţă lipsirea de caracterul deliberativ care este esenţial pentru activitatea şi deciziile Directoratului, astfel cum este reglementat de prevederile legale şi statutare şi aşteptat de către acţionarii Companiei, efectele negative potenţiale ale unei astfel de conduite manifestându-se în concret cu prilejul respingerii situaţiilor financiare la 31.12.2020, respingerii propunerii de repartizare a profitului la 31.12.2020, precum şi revocării de către Adunarea generală a acţionarilor în data de 22.06.2021 a membrilor Consiliului de Supraveghere”, potrivit HotNews.ro

Dintre cei demisi, Marius Viorel Stanciu a fost numit şi în noul Consiliu, însă cu un mandat interimar de 4 luni. Ceilalţi membri interimari sunt Ionuţ-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Cătălin-Constantin Nadolu şi Marius-Viorel Stanciu.

Ca președinte al Directoratului a fost numit Bogdan Toncescu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu