Schimbările se datorează tensiunilor dintre Iran și SUA, care influențează prețul petrolului la nivel mondial, iar odată cu apariţia tensiunilor din Iran, preţul petroului a crescut cu aproximativ 4 procente.

Se pare că ceastă tendinţă se va menţine, iar curând conducătorii auto români ar putea plăti cu 2% mai mult la pompă, avertizează experţii în energie.

Luni, preţul barilului de petrol Brent a depăşit pragul de 70 de dolari, ca urmare a escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. Mai exact, a crescut cu aproape 2 dolari pe baril faţă de zilele precedente. Iar dacă lucrurile vor continua aşa, se pregonizează o creștere semnificativă a combustibililor.

Totuşi, specialiștii precizează faptul că scumpirile nu ar trebui să apară decât după cel puţin o săptămână.

Majoritatea șoferilor se așteaptă ca benzinăriile să ajusteze preţurile la pompă, mai ales acum, după eliminarea supraacizei la carburanţi şi recenta ieftinire.

Iranul urma să rezerve petrol

La finalul lui 2019, Iranul a descoperit un nou zacamant, cu rezerve de 53 de miliarde de barili de titei, in sud-vestul tarii, anunța presedintele Hassan Rouhani la postul national de televiziune.

„In pofida sanctiunilor americane, angajatii companiei nationale iraniene de petrol au gasit un zacamant cu rezerve de 53 de miliarde de barili de titei”. Zacamantul se intinde pe o suprafata de 2.400 metri patrati si se afla in provincia Khuzestan, bogata in titei, a declara șeful statului iranian.

La finalul anului 2018, Iranul avea rezerve de petrol de 156 de miliarde de barili, adică 9% din totalul rezervelor lumii. Producţia de ţiţei a acestei ţări este de aproximativ 5% din cea mondială.