Trend Garden Residence, o clădire de apartamente cu servicii de lux din orașul turc Malatya, se mândrea cu o sală de sport, camere proaspăt mobilate și o cafenea pe acoperiș înainte de a se prăbuși la cutremur. Sub fațada colorată, clădirea fusese remodelată extensiv fără autorizațiile necesare.

Trend Garden Residence, clădirea cu șapte etaje, s-a dezintegrat la cutremurul din 6 februarie, ucigând 29 de persoane, potrivit a doi oficiali guvernamentali. A fost ca și cum structura s-ar fi „lichefiat”, a declarat un supraviețuitor.

Sub fațada sa colorată, clădirea fusese remodelată extensiv în urmă cu câțiva ani fără autorizațiile necesare, dar a fost înregistrată ulterior datorită unei amnistii zonale din 2018 promulgată de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit unei revizuiri efectuate de Reuters a documentelor municipale și de amnistie, a desenelor arhitecților și a interviurilor cu șase persoane familiarizate cu istoria Trend Garden.

Procurorii locali au arestat cel puțin trei persoane

La vremea respectivă, Erdogan a declarat că amnistia, care a fost acordată pentru prima dată proprietarilor de clădiri înainte de realegerea sa din 2018, a avut ca scop rezolvarea conflictelor dintre cetățeni și stat cu privire la milioane de clădiri „construite cu încălcarea planificării urbane”.

Acum, Trend Garden, care s-a prăbușit, face obiectul unei anchete penale pentru a determina responsabilitatea. Procurorii locali au arestat cel puțin trei persoane care au legături cu clădirea, sub acuzația preliminară de provocare a morții prin neglijență, potrivit celor doi oficiali guvernamentali care au cerut să le fie protejată identitatea.

Oficialii au declarat că ancheta va lua în considerare toate aspectele legate de viața clădirii.

În timp ce în Turcia se intensifică atenția asupra modului în care construcțiile proaste ar fi putut contribui la dezastrul provocat de cutremur, cel mai mortal dezastru natural din istoria modernă a țării, autoritățile s-au angajat să identifice vinovații. Peste 230 de persoane au fost arestate, inclusiv antreprenori și constructori, a declarat guvernul.

Legea care a încurajat o cultură nesăbuită în domeniul construcțiilor

Cutremurul s-a soldat cu peste 50.000 de morți în Turcia și Siria, iar replicile continuă să zguduie regiunea. Trend Garden a fost una dintre cele peste 200.000 de clădiri despre care autoritățile turce spun că s-au prăbușit sau au nevoie urgentă de demolare în regiunile distruse de cutremur. Un nou cutremur produs luni a provocat prăbușirea altor clădiri în Malatya.

Direcția de comunicare a președinției turce și ministerul de urbanism nu au răspuns solicitărilor de comentarii, inclusiv cu privire la amnistie și dacă această politică a contribuit la dezastrul declanșat de cutremur. Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a declarat în urma dezastrului că standardele de construcție s-au îmbunătățit sub mandatul său.

Printre persoanele arestate în cadrul anchetei Trend Garden se numără și Engin Aslan, potrivit oficialilor guvernamentali. Registrele corporative arată că acesta este proprietarul majoritar al unei companii turcești care, potrivit documentelor de înregistrare a terenului, deține clădirea. Contactat de Reuters prin intermediul unui angajat al administrației clădirii de apartamente înainte de a fi arestat, Aslan a declarat că nu a vrea să vorbească, pentru că plânge pierderea fratelui său, care a fost ucis în prăbușirea Trend Garden.

Un avocat al lui Aslan, Muhammet Karadogan, a refuzat să comenteze.

Arhitecții și inginerii civili au declarat că este prea devreme pentru a determina dacă remodelarea clădirii, care a implicat împărțirea a 12 apartamente în 42 de unități mai mici și transformarea mansardei într-un etaj șapte cu drepturi depline, a contribuit la prăbușire. Dar ei au spus că legea amnistiei ridică probleme fundamentale, deoarece a încurajat o cultură nesăbuită în domeniul construcțiilor într-o țară care se află pe linii de falie majore și se confruntă cu riscuri de cutremur bine identificate.

Primarul din Malatya, Selahattin Gurkan, a refuzat să comenteze prăbușirea Trend Garden, invocând ancheta în curs de desfășurare, dar a declarat pentru Reuters că autoritățile trebuie să învețe lecții din cutremur.