Publicaţia niponă Sankei susţine că Toshiba intenţionează să nu mai producă calculatoare personale în cadrul procesului de restructurare a afacerii.

Sankei a anunţat că Toshiba, Fujitsu şi VAIO negociază fuziunea diviziilor lor de PC-uri. Toshiba va încredinţa producţia brandului său Dynabook către fabricile deţinute de Fujitsu şi VAIO, urmând să se concentreze pe design şi dezvoltare, în vederea reducerii costurilor, susţine publicaţia niponă.

La sfârşitul anului trecut, Toshiba a anunţat că va elimina 6.800 de locuri de muncă în condiţiile în care pentru actualul exerciţiu fiscal (care se va încheia în luna martie 2016) se aşteaptă să înregistreze pierderi record de 550 de miliarde de yeni (4,5 miliarde de dolari).

Cifra anunţată luni este mai mare decât pierderile de 398 de miliarde de yeni înregistrate în exerciţiul 2008/2009, în urma crizei financiare globale.

Toshiba a precizat că restructurarea de personal, echivalentă cu aproximativ 3% din forţa sa de muncă, va viza în special operaţiunile de producţie de televizoare, PC-uri şi electrocasnice. Aproximativ 3.700 de posturi vor fi eliminate la divizia de televizoare, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din efectivele acestei ramuri, grupul urmând să renunţe la producţia de televizoare peste hotare şi să vândă o uzină din Indonezia. În cazul diviziei de PC-uri vor fi eliminate 1.300 de locuri de muncă.

Toate aceste decizii vin după recent Toshiba a recunoscut că între 2008 şi 2014 a falsificat rezultatele pentru a majora profiturile cu 152 de miliarde de yeni (1,3 miliarde de dolari). În plus, restructurarea operaţiunilor Toshiba vine într-un moment în care producătorii japonezi de echipamente electronice au dificultăţi în a concura cu rivali chinezi şi sud-coreeni. (Sursa: Agerpres)