Nintendo, Google şi Apple s-au situat pe primele poziţii în topul celor mai performante companii din 2009, potrivit unui studiu întocmit de compania A. T. Kearney.

Criza financiară şi problemele economice din întreaga lume au pus capăt unei perioade de creşteri pentru cele mai multe companii globale. Multinaţionalele care au raportat an după an vânzări şi profituri tot mai mari s-au prăbuşit ca urmare a recesiunii. Cu toate acestea, sunt companii care au reuşit să se menţină pe un trend ascendent în ultimii cinci ani, potrivit  A. T. Kearney.

Pe prima poziţie în top 25 cele mai performante companii se află grupul japonez Nintendo, care în perioada 2004 – 2008 a raportat o creştere a vânzărilor cu 36%, în timp ce valoarea de piaţă s-a majorat cu 39%. Locul al doilea este ocupat de gigantul american Google, cu o rată de creştere a vânzărilor de 62% şi a valorii de piaţă cu 9%, în ultimii 5 ani.

Poziţia a treia a fost ocupată tot de o companie americană, Apple, care în perioada 2004 – 2008 a avut vânzări în creştere cu 41%, în timp ce valoarea s-a majorat cu 29%.0-38994-tabel.jpg

Topul este continuat de Doosan Heavy Industries, Hyundai Heavy Industries, GDF Suez, MTN, Mosanto şi Inditex. Topul celor 25 de companii este încheiat de Sasol şi Komatsu.

Potrivit realizatorilor clasamentului, cele 25 de companii au înregistrat la finele lui 2008 vânzări de 700 miliarde de dolari, în timp ce valoarea de piaţă cumulată a acestora ajungea la 1.000 de miliarde de dolari.