Când amenajezi curtea trebuie să știi că nu trebuie să fie doar frumoasă, ci este foarte important să fie și rezistentă în timp, fără să ceară reparații în fiecare primăvară sau după vreo ploaie mai puternică. Cea mai bună modalitate de a-ți menține curtea curată și frumoasă în același timp este să folosești pavaje pentru curte.

Dar când te-ai hotărât să amenajezi curtea trebuie să ai un plan foarte clar al designului zonei și să știi că zona pavată trebuie să fie ușor accesibilă și rezistentă la intemperii pentru a te asigura că obții beneficii și utilizare maxime. Folosește spaliere și plante ca o modalitate foarte bună de a crea intimitate în jurul zonei cu pavaje pentru curte și totodată de a introduce mai multă verdeață în grădina ta. Zona acoperită cu pavaj pentru curte va crea o zonă de tranziție între casă și curte.

Lucruri de știut când cumperi pavaje pentru curte referitor la amenajare

  1. Stabilește zona pentru terasă și pentru căile de acces. Ia în considerare forma și dimensiunile zonei pe care o vei pava. Aceasta va afecta dimensiunea dalelor de pavaje pentru curte pe care le utilizezi, cantitatea de materiale de care ai nevoie, bugetul tău, și cel mai important aspectul din grădina ta. Schițează un plan simplu al casei, grădinii și umbrei în zona pe care dorești să o pavezi.
  2. Fii atent și la vecinii voștri. Nu le bloca lumina și asigură-te că drenajul este adecvat și nu pătrunde apa pe teritoriile limitrofe curți tale, pentru a nu fi făcut răspunzător pentru daunele cauzate de inundații.
  3. Stabilește proporția între pavaj și iarbă. Este important să stabilești dacă vrei mai mult pavaj decât iarbă sau mai multă iarbă decât pavaj. În funcție de aceasta se stabilesc scurgerile pentru canalizare și traseele electrice pentru iluminat.
  4. Verifică dimensiunile spațiului pavat. Este zona pavată suficient de mare pentru a găzdui mobilierul de grădină dorit? Este loc pentru o bucătărie în aer liber? Dacă spațiul cu pavaje pentru curte este folosit de copii este suficient de mare pentru nevoile lor?
  5. Hotărăște dimensiunile dalelor. Trebuie decis ce dimensiuni au dalele de pavaje pentru curte pentru a se potrivi cel mai bine proiectului tău. Folosind dale mai mici spațiul va părea mai mare, cu toate că, pe o suprafață mai mare, dale mai mari vor fi mai rentabile. Plăcile mai mici vor da un efect mai tradițional, în timp ce plăcile mai mari pot arăta mai contemporane.
  6. Calitatea pavajului este o caracteristică esențială pentru durabilitatea lui. Chiar dacă necesită un buget mai mare, cu un pavaj de calitate se lucrează mai bine și rezultatul va fi mai spectaculos.
  7. Ia în considerare dacă pavajul trebuie să fie non alunecare. Dacă spațiul pavat va fi folosit frecvent de copii sau persoane în vârstă, ar trebui să alegi un material de pavaje pentru curte antiderapante.
  8. Stilul poate fi modern sau tradițional. Există aceste două stiluri principale de pavaje pentru curte. Pentru a crea un aspect chic, contemporan, se vor alege pavele realizate din materiale precum gresie lustruită, porțelan sau blocuri cu șanfren scăzut. Pentru un design tradițional să alegi piatră naturală despicată. Pavajul trebuie să completeze stilul casei, mai ales dacă intenționezi să conectezi spațiile interioare și exterioare.

Lucruri de știut când cumperi pavaje pentru curte referitor la montare

  1. Montarea pavajului trebuie făcută primăvara sau vara. Este recomandat să se monteze pavaj pentru curte în aceste anotimpuri deoarece nisipul pe care se montează trebuie să fie uscat. De asemenea excavarea, pregătirea fundației și montarea bordurilor va fi mai lesnicioasă.
  2. Estompează limitele dintre interior și exterior. Utilizarea aceluiași material de suprafață și a culorilor pereților atât în exterior, cât și în interior ajută la estomparea limitelor dintre casă și grădină, făcând ambele spații să fie percepute ca mai mari. Un finisaj texturat este important pentru aderență, și se va folosi un material de dimensiuni sau culori similare cu cel interior sau o versiune rezistentă la intemperii.
  3. Lucrează cu limitele terasei. Poți crea un spațiu intim prin garduri și spaliere pe care lași să se dezvolte plante agățătoare. Gardurile înalte, pereții sau plantarea densă pot crea colțuri mici înghesuite în curți mici, care nu sunt practic de utilizat. Dacă ascunzi subtil părți ale grădinii, astfel încât să nu poți vedea întregul spațiu dintr-o dată, îl poți face să se simtă mai mare decât este de fapt.
  4. Încadrează un spațiu de grădină pavată cu ghivece de perimetru. Astfel de ghivece delimitează perfect spațiul acoperit cu pavaje pentru curte, ajută la armonizarea volumelor și permit plantarea foarte comodă de flori sau arbuști. Nu trebuie ca înălțimea plantelor să fie foarte mare, cu tot cu ghiveci să nu depășească 150 cm.
  5. Îmbunătățește o mică zonă pavată cu un perete verde. O modalitate bună de a profita la maximum de un mic spațiu de grădină acoperit cu pavaje pentru curte este de a se potrivi un perete verde, constând din jardiniere umplute cu plante care atârnă, dacă se poate plante veșnic verzi. Un asemenea perete trebuie dotat cu un sistem de irigare automată.
  6. Completează zona pavată cu o iluminare exterioară. Creezi atmosfera perfectă investind într-o iluminare moale a grădinii. Iluminatul de grădină alimentat cu energie solară este o opțiune ideală, în special pentru a evita firele periculoase și nu foarte aspectuoase.
  7. Desăvârșește confortul zonei pavate. Completează spațiul de grădină pavat, astfel încât să nu arate doar bine, ci să fie o bucurie să te relaxezi aici. Mobilierul de terasă să fie foarte comod și rezistent, și să fie completat cu o copertină, eventual retractabilă care să ferească de intemperii sau de soare excesiv. Un spațiu de luat masa sau de relaxare în aer liber trebuie să fie și apărat parțial de vânt.