Rușii vor intra la Deveselu? Răsturnare de situație în plin conflict! NATO tocmai a făcut propunerea

UPDATE SURSE Antena 3: România este dispusă să permită unor inspectori de la Moscova să vină în România, în baze militare, în baza tratatului privind cercul deschis semnat de România în 1992, conform informațiilor transmise de antena3.ro

Mai mult, acest lucru se poate face în baza unei notificări prealabile. Mai precis, inspectori militari din Rusia pot veni într-o bază militară din România cu o condiţie: reciprocitatea. Acest lucru înseamnă ca să putem face şi noi acest lucru la rândul nostru, scrie sursa menționată.

Știrea inițială: Așadar, oficialii din SUA au arătat un document confidențial aliaților europeni, în care sunt incluse anumite posibile soluții de compromis. Trebuie menționat că acestea au rolul de diminua tensiunea dintre Moscova, NATO și SUA.

Totodată, una din ideile prezentate Rusiei în document ar permite inspecțiile bazelor americane din Polonia și România, printre care se află și cea de la Deveselu, scrie wsj.com

Inspecțiile ar fi menite să liniștească autoritățile de la Kremlin

„Apărarea antirachetă este menită să contracareze rachetele iraniene care ar putea amenința Europa”, este argumentul pe care oficialii din SUA îl au în fața Rusiei.

Amintim că Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. În acest context, inspecțiile ar fi menite să liniștească autoritățile de la Kremlin. Simultan, propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care americanii nu le-au precizat public, potrivit sursei menționate.

De asemenea, oficialii din Polonia au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă. Totuși, există o singură condiție: Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

În urma propunerilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că NATO „întinde din nou mâna” Rusiei pentru un dialog, dar refuză să renunţe la dreptul de aderare a noi membri şi „se pregăteşte şi pentru ce e mai rău”.

„Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi ai NATO trimise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de probleme diferite (…) Noi întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să urmăm o cale de dialog (…), dar ne-am pregătit şi pentru ce e mai rău”, a declarat Jens Stoltenberg la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă.