Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen trage semnalul de alarmă în contextul îngrijorărilor generate de noua tulpină. Aceasta anunță că țările Uniunii Europene trebuie să își revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să administreze rapid doza booster pentru a-și proteja cetățenii de varianta Omicron a coronavirusului.

Totodată, oficialul de la Bruxelles mai precizează că provocarea este una dublă, adăugând că Europa se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19 și un număr tot mai mare de infecții cu varianta Omicron pe care Organizația Mondială a Sănătății a numit-o ​​ca o variantă îngrijorătoare din cauza multiplelor sale mutații.

„Ne confruntăm în acest moment cu o dublă provocare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă. „Pe de o parte, suntem în mijlocul celui de-al patrulea val… Pe de altă parte, ne confruntăm cu o nouă amenințare, care este noua variantă Omicron”, a mai spus aceasta.

În acest context, Comisia Europeană anunță că cei 27 de membri ai UE trebuie să intensifice campaniile de vaccinare, aproximativ 66% din populația totală a UE fiind acum vaccinată. Totodată, sursa citată mai precizează că vaccinurile pentru copiii între cinci și 11 ani vor fi eligibile începând cu 13 decembrie.

Europa, în fața unei provocări duble

În ceea ce privește situația dozelor de vaccin la nivel european, Von der Leyen a mai spus că, având în vedere că BionTech/Pfizer și Moderna se pregătesc să livreze 360 de milioane de doze suplimentare până la sfârșitul lunii martie, există doze suficiente pentru administrarea boosterului.

La rândul ei, comisarul pentru sănătate a adăugat că este nevoie de o acțiune rapidă pentru ca răspândirea virusului și impactul acestuia să fie limitate.

„Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a limita răspândirea virusului și a atenua impactul”, a declarat și Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. Totodată, ea a adăugat că anumite cazuri trebuie impuse și alte măsuri eficiente.

„Acolo unde este necesar, trebuie introduse măsuri eficiente de sănătate publică, inclusiv distanțare socială și măști”, a mai spus aceasta.

În același timp,  Comisia a îndemnat membrii UE să se angajeze să revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să fie pregătiți să impună toate controalele necesare, inclusiv acțiuni decisive în cazul în care varianta Omicron se va răspândi. Amintim faptul că până la momentul actual, majoritatea țărilor UE au impus interdicții de călătorie pentru rezidenții din Africa de Sud, unde Omicron a fost detectat pentru prima dată, precum și pentru alte țări din jur.