Situația este critică în condițiile în care milioane de americani sunt şomeri în prezent. Aceștia au rămas în urmă la plata chiriei cu mii de dolari, în contextul în care în prima parte a anului guvernul a impus un moratoriu, impiedicându-i pe proprietari să evacueze. Între timp, moratoriul privind plata chiriilor urmează să expire la finalul lunii decembrie, la fel ca alte beneficii acordate şomerilor la începutul pandemiei, potrivit Business Insider, citat de zf.ro

Pandemia de COVID a făcut dezastru în SUA. Aici s-au înregistrat peste 3.000 de cazuri noi la cea mai recentă raportare pe ultimele 24 de ore, ceea ce duce numărul total al cazurilor la peste 15,82 milioane de infectări, dintre care peste 296.000 de oameni au murit.

12 milioane de chiriaşi vor datora deja câte 5.850 de dolari

Dezastrul este iminent în condițiile în care compania Moody`s Analytics a concluzionat că 12 milioane de chiriaşi vor datora deja câte 5.850 de dolari, în medie, până în ianuarie 2021, reprezentând restanţe la chirie şi utilităţi, conform Washington Post.

Mark Zandi, economistul-şef al Moody`s, a estimat anterior că toţi chiriaşii restanţi din SUA ar acumula restanţe în valoare totală de 70 de miliarde de dolari până la începutul noului an, ceea ce îi pune pe proprietari în situaţia de a plăti pe cont propriu ipotecile, taxele de proprietate şi alte cheltuieli.

Milioane de americani sunt în pericol de a ajunge în stradă. Potrivit unui sondaj realizat în noiembrie de către Biroul de Recensământ din SUA, 5,8 milioane de americani se preconizează să fie evacuaţi în următoarele luni din cauza incapacităţii de a plăti chiria datorată. Banca de investiţii Stout a estimat că 20,1 milioane de oameni din 8,4 milioane de gospodării ar putea fi evacuaţi în luna ianuarie. Institutul Aspen plasează numărul total al oamenilor aflaţi în pericol de evacuare şi mai sus, la 30-40 milioane de cetăţeni.

Moratoriul care îi protejează astăzi pe chiriaşii care nu pot plăti va expira la 1 ianuarie, imediat după ce ajutorul de şomaj de care beneficiază 12 milioane de americani expiră pe data de 26 decembrie.