Ion Țiriac, fost președinte al Comitetului Olimpic, a fost invitat la evenimentul “UPGRADE ROMANIA: SĂNĂTATE PRIN SPORT. SPORTUL, MINA DE AUR A ECONOMIEI”. În cadrul evenimentului, afaceristul a vorbit despre starea sportului românesc și despre ceea ce trebuit făcut astfel încât să se evite colapsul în industria sportivă.

Potrivit lui Țiriac, România are nevoie în primul rând de un front comun între politicieni. În ceea ce privește medaliile pe care acesta le-a câștigat la Sidney, Țiriac susține că nu are niciun merit și că totul se datorează moștenirii ceaușiste.

”Atâta timp cât nu facem un front comun, și fie că sunt liberali, fie socialiști, nu ajungem niciunde. Noi ne ducem din groapă în groapă. Sportul, în România, a dispărut. Vorbiți de medaliile de la Sidney? N-am niciun merit. Era meritul moștenirii pe care am avut-o din epoca ceaușistă” a spus Țiriac.

Societatea, fără cultură sportivă

Pe de altă parte, Țiriac a precizat că România duce lipsă de sportivi, de tehnicieni și că statul trebuie să înceapă să facă ceva în privința asta. Acesta a mai spus și că societatea actuală este una în care cultura mișcării, a sportului sau a educației fizice complexe, lipsesc cu desăvârșire.

”Am fost peste tot. Am văzut despre ce este vorba pe afară. Nu mai avem sportivi, nu mai avem tehnicieni și aia e cea mai mare groapă. (…) Dacă vrem să începem ceva, trebuie să începem să semănăm. Și dacă nu o facem acum, nu ajungem niciunde. Nu ne bagă nimeni în seamă. Din păcate nu sunt grădinițe sportive. Unde suntem noi? Suntem într-o societate în care unii din părinți nu erau născuți când i-au împușcat pe Ceaușești. Aceștia nu au cultura mișcării, sportului, a educației fizice complexe”, a mai spus fostul mare tenismen.