TikTok dă în judecată guvernul din SUA

TikTok a dat în judecată guvernul Statelor Unite în încercarea de a opri aplicarea unui proiect de lege adoptat luna trecută, care urmărește să oblige proprietarul chinez al aplicației să vândă aplicația sau să o interzică.

Procesul, depus marți la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul D.C., susține că Legea privind protecția americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversari străini, încalcă protecțiile constituționale privind libertatea de exprimare.

Acțiunea califică legea drept o „încălcare fără precedent” a Primului Amendament, transmite CNBC.

„Pentru prima dată în istorie, Congresul a promulgat o lege care supune o singură platformă de exprimare unei interdicții permanente, la nivel național”, a scris TikTok în proces, „și interzice fiecărui american să participe la o comunitate online unică, cu peste 1 miliard de persoane din întreaga lume”.

Compania susține că invocarea preocupărilor legate de securitatea națională nu este un motiv suficient pentru a restricționa libertatea de exprimare și că revine guvernului federal sarcina de a dovedi că această restricție este justificată. Acesta nu și-a îndeplinit această sarcină, se arată în proces.

tiktok
SURSA FOTO: Dreamstime

Procesul amână practic cu ani de zile interzicerea platformei

Procesul, care a fost anticipat de la semnarea legii de către președintele Joe Biden la data de 24 aprilie, este de așteptat să se adauge la un termen deja lung pentru o eventuală interzicere sau vânzare a aplicației. ByteDance, proprietarul chinez al TikTok, a avut deja la dispoziție mai mult de un an pentru a face o mișcare. Acum, procedurile legale vor întrerupe acest termen, ceea ce înseamnă că ar putea trece ani de zile până când o interdicție va intra în vigoare.

Procesul intentat marți este cea mai recentă evoluție în ceea ce a devenit un efort multianual al guvernului american de a interzice efectiv TikTok. Eforturile de a ține în frâu populara aplicație de partajare video au persistat din 2020, atât sub administrația Trump, cât și sub cea a lui Biden. Guvernul federal și zeci de state au interzis deja utilizarea TikTok pe dispozitivele deținute de guvern.

Politicieni republicani și democrați și unii din comunitatea de securitate națională spun că sunt îngrijorați de practicile de colectare a datelor și de securitate ale TikTok, precum și de modul în care funcționează algoritmul de recomandare video al aplicației.

Experții externi au privit aceste afirmații cu un oarecare scepticism, observând că lipsa legilor privind securitatea datelor în SUA face ca TikTok să nu fie diferită de alte aplicații și că afirmațiile privind eforturile de manipulare a opiniei publice se bazează pe puține dovezi concrete.