Anchetă împotriva Facebook și Instagram

Marți, pe 30 aprilie, Comisia Europeană a inițiat o anchetă împotriva rețelelor de socializare Facebook și Instagram, deținute de Meta.

Cele două platforme sunt suspectate că nu au îndeplinit obligațiile lor în ceea ce privește combaterea dezinformării în contextul alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, notează agențiile AFP și dpa.

„Această Comisie a creat instrumente pentru a proteja cetăţenii europeni de dezinformare şi de manipulare de către state terţe”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acţionăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri”, a adăugat aceasta.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / SURSA FOTO: Dreamstime

Oficialii Uniunii Europene sunt îngrijorați că modul în care compania de tehnologie din SUA, Meta, gestionează conținuturile politice ar putea submina procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European.

Liderii UE au exprimat recent preocupări cu privire la posibile manipulări ale opiniei publice de către Rusia.

Bruxelles-ul a enumerat patru aspecte principale de nemulțumire față de Meta. Primul se referă la moderarea „insuficientă” a publicității electorale de către Meta. Executivul UE critică și faptul că Meta reduce vizibilitatea conținutului politic în sistemele de recomandare Instagram și Facebook. Această practică contravine obligațiilor de transparență prevăzute în Digital Services Act (DSA), Legea UE privind serviciile digitale.

De asemenea, Comisia suspectează că mecanismul instituit de Meta pentru a permite utilizatorilor să raporteze conținut ilegal nu respectă reglementările. Mai exact, suficient de ușor de accesat și utilizat.

În plus, Bruxelles-ul critică Meta pentru planul său de a elimina un instrument considerat esențial pentru identificarea și analiza dezinformării pe Facebook și Instagram, fără a oferi o soluție adecvată de înlocuire.

Această anchetă reprezintă a cincea investigație oficială lansată de Comisia Europeană în cadrul DSA, care a intrat în vigoare anul trecut.

TikTok, vizat de două anchete

Bruxelles-ul a deschis deja două anchete care vizează TikTok. Săptămâna trecută, una dintre ele a determinat subsidiara chineză ByteDance să suspende o funcție controversată a noii aplicații TikTok Lite, care recompensa utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranelor.

La începutul lunii martie, a fost lansată o procedură împotriva gigantului chinez de comerț online AliExpress, o subsidiară a Alibaba. Compania este suspectată că nu a combătut suficient vânzarea de produse periculoase, cum ar fi medicamentele contrafăcute.

Prima anchetă oficială a Comisiei a vizat riscurile legate de dezinformare și a fost deschisă pe 18 decembrie împotriva rețelei de socializare X (fostul Twitter), pentru presupuse deficiențe în moderarea conținutului și în transparență.

DSA se aplică celor mai mari platforme online începând cu sfârșitul lui august. Printre acestea se numără inclusiv X, TikTok și principalele servicii ale Meta (Facebook, Instagram), Apple, Google, Microsoft și Amazon.