TikTok suspendă o funcție de recompense

TikTok a anunțat miercuri că a suspendat o funcție care îi recompensa pe utilizatori pentru vizionarea și aprecierea videoclipurilor din noua sa aplicație Lite, care era disponibilă în Franța și Spania. Asta după ce UE a lansat luni o investigație din cauza preocupărilor legate de siguranța copiilor, transmite France24.

După o investigație asupra TikTok în februarie, Comisia Europeană a deschis, la 22 aprilie, o altă anchetă privind noua versiune „Lite” a aplicației de socializare, din cauza îngrijorărilor legate de „riscurile de a afecta grav sănătatea mentală a utilizatorilor”, inclusiv a minorilor.

Amenințând că va impune măsuri provizorii, printre care suspendarea în UE a controversatului program de recompense prezent în aplicația „Lite” „până la evaluarea siguranței sale”, Bruxelles-ul dăduse termen până miercuri, 23 aprilie, pentru ca TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, să prezinte o evaluare a riscurilor pentru versiunea Lite.

Comisia avertizase, de asemenea, că, în cazul în care TikTok nu răspunde la această solicitare, ar putea impune amenzi de până la 1% din venitul său anual total sau din cifra sa de afaceri globală și sancțiuni periodice de până la 5% din venitul său mediu zilnic sau din cifra sa de afaceri anuală la nivel mondial.

„Bănuim că TikTok ‘Lite’ ar putea fi la fel de toxic și de adictiv ca și țigările ‘light'”, a declarat la vremea respectivă Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Într-o postare pe X, după anunțul TikTok că va suspenda controversatul program de recompense, Breton a fost triumfător.

„Copiii noștri nu sunt cobai pentru social media”, a spus el.

Va lupta în instanță împotriva legii americane de interzicere

Pe de altă parte, directorul general al TikTok a promis miercuri că va lupta în instanță pentru a anula o lege recent semnată în SUA, care ar putea duce la interzicerea popularei aplicații din cauza acuzațiilor că este controlată de guvernul chinez.

Legislația oferă TikTok nouă luni pentru a se desprinde de compania mamă chineză ByteDance sau va fi exclusă de pe piața americană.

Oficialii americani și alți oficiali occidentali au afirmat că platforma de socializare permite Beijingului să colecteze date și să spioneze utilizatorii. Numai în Statele Unite are 170 de milioane de utilizatori, mulți dintre ei tineri.

Criticii spun că TikTok este, de asemenea, un mijloc de răspândire a propagandei. China și compania neagă cu tărie aceste afirmații.

„Nu înțelegeți greșit, aceasta este o interdicție. O interdicție asupra TikTok și o interdicție asupra ta și a vocii tale”, a declarat șeful TikTok, Shou Zi Chew, într-un videoclip postat pe TikTok, la câteva momente după ce președintele Joe Biden a promulgat legea.

„Politicienii pot spune altceva, dar nu confundați. Mulți dintre cei care au sponsorizat proiectul de lege recunosc că interzicerea Tiktok este scopul final”, a adăugat el.

Chew a calificat mișcarea drept „ironică”, având în vedere că „libertatea de exprimare pe TikTok reflectă aceleași valori americane care fac din Statele Unite un far al libertății”.

„Stați liniștiți, nu plecăm nicăieri”, le-a spus Chew utilizatorilor platformei, adăugând că „vom continua să luptăm pentru drepturile voastre în instanțe. Faptele și Constituția sunt de partea noastră”.

Măsura de interzicere a fost inclusă într-un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, care include asistență militară pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Proiectul de lege, care ar putea declanșa măsura rară de a interzice unei companii să opereze pe piața americană, a trecut de Senat cu un vot de 79-18, la trei zile după ce a trecut de Camera Reprezentanților cu un puternic sprijin bipartizan.