ThyssenKrupp, cel mai mare grup metalurgic din Germania, a anunţat, vineri, că renunţă la căutarea unui partener pentru divizia de oţel inox, care se confruntă cu pierderi, şi va promova în schimb dezvoltarea de sine-stătătoare a acesteia, transmite Reuters.

„Opţiunile de cooperare pe care le-am analizat aveau probleme legate de evaluare şi condiţii”, a explicat directorul general al grupului, Ekkehard Schulz.

Din acest motiv, opţiunile discutate nu ar fi creat valoare pentru acţionari, a adăugat Schulz.

ThyssenKrupp este cel mai mare fabricant de oţel inoxidabil din Europa, cu o producţie anuală de aproape trei milioane de tone, iar companiile concurente au semnalat că în sectorul de profil ar putea avea loc un proces de consolidare a operaţiunilor.

Analiştii au sugerat că grupul german ar putea opta pentru vânzarea activelor din sectorului oţelului inox, sau înfiinţarea unei companii mixte.

Compania a precizat că va amâna lansarea producţiei la o nouă fabrică de oţel inox din Statele Unite, precum şi la o altă unitate de producţie din Brazilia, în cadrul programului de reducere a investiţiilor şi a datoriilor.

ThyssenKrupp face eforturi pentru a evita retrogradarea ratingului său la nivelul „junk” (nerecomandat pentru investiţii), iar vineri a aprobat măsuri de restructurare în vederea reducerii cheltuielilor de capital cu peste 1,3 miliarde de euro.

ArcelorMittal a anunţat în această săptămână că analizează toate opţiunile pentru divizia sa de oţel inox, considerând că o consolidare ar fi benefică, în condiţiile în care toţi marii producători, între care companiile concurente ThyssenKrupp, Outokumpu şi Acerinox, înregistrează pierderi pe segmentul oţelului inox, din cauza recesiunii care a agravat problemele legate de supracapacitatea de producţie.

SURSA: Mediafax