Moshe Klughaft este cunoscut pentru succesul său ca strateg al Bayit Yehudi (Casa Evreiască, partid al evreilor ultraortodocşi – n.r.), însă el a lucrat şi la un protest al rezerviştilor în urma războiului din Liban din 2006 care a ajutat dreapta să revină la putere şi la o campanie pentru studierea matematicii, care l-a avut în centru pe fostul preşedinte Shimon Peres, comentează The Jerusalem Post

Sefi Shaked a lucrat la campanii ale premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ale preşedintelui partidului Shas (partid religios ultraortodox – n.r.), Arye Deri. 

Partidul Social Democrat din România a apelat la cei doi strategi israelieni datorită succeselor acestora şi a experienţei lor în utilizarea noilor media. 

Campania pentru PSD a schimbat imaginea partidului, care a fost prezentat ca o alternativă mai tânără şi patriotică. 

Klughaft şi Shaked au folosit mesaje care vin în mod tradiţional de la partide de dreapta, pentru a îmbunătăţi imaginea PSD în zona de centru-stânga. Sloganul PSD a fost 'Îndrăzneşte să crezi în România', reaminteşte publicaţia citată. 

Au reuşit să convingă tineri să trimită filmuleţe în care spun că ei cred în România. Au existat de asemenea şi mesaje negative, prin care se spunea că susţinătorii altor partide nu cred în viitorul ţării, mai notează The Jerusalem Post.

Rezultatul alegerilor

Partidul Social Democrat a obținut la Senat 45,67% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare, la nivel național, iar la Camera Deputaților – 45,47%, a anunțat joi reprezentantul Biroului Electoral Central Marian Muhuleț.

Partidul Social Democrat are 67 de mandate la Senat și 154 de mandate la Camera Deputaților.

Partidul Național Liberal a obținut 30 de mandate la Senat, cu 20,41%, iar la Camera Deputaților — 69 de mandate, cu un procentaj de 20,04%.

Uniunea Salvați România are 13 mandate la Senat (8,92%) și 30 de mandate la Camera Deputaților (8,87%).

Uniunea Democrată Maghiară din România are 9 mandate la Senat (6,24%) și 21 de mandate la Camera Deputaților (6,18%).

ALDE are 9 mandate la Senat, cu un procentaj de 6%, și 20 de mandate la Camera Deputaților, cu 5,62%.

Partidul Mișcarea Populară are 8 mandate la Senat (5,65%) și 18 mandate la Camera Deputaților (5,34%).

La Camera Deputaților sunt și 17 mandate ale organizațiilor minorităților naționale.

AGERPRES

Articolul The Jerusalem Post, aici