În ciuda reducerilor de preț, a concurenței tot mai mari și a perspectivelor economice nefavorabile, Tesla Inc a raportat duminică livrări trimestriale record de vehicule.

Cu toate acestea, creșterea vânzărilor de la un trimestru la altul a fost modestă. Compania a livrat 422.875 de vehicule în primele trei luni ale acestui an, ceea ce reprezintă o creștere de 4% față de trimestrul anterior și o creștere de 36% față de anul trecut.

În ianuarie, directorul general al Tesla, Elon Musk, și-a exprimat optimismul cu privire la performanțele companiei, declarând că Tesla ar putea realiza 2 milioane de livrări de vehicule în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere de 52% față de anul trecut.

Strategia lui Elon Musk a fost urmărită de către investitori

Impactul strategiei lui Elon Musk de reducere a prețurilor pentru a stimula vânzările, dar care ar putea compromite marjele, a fost urmărit îndeaproape de investitori. Tesla a ratat estimările de livrare de pe Wall Street pentru anul 2022, ceea ce a determinat compania să se angajeze într-un război global al prețurilor, reducând prețurile cu până la 20% în ianuarie.

Modelul de bază Model Y, care anterior avea un preț de 65.990 de dolari, costă acum 54.990 de dolari. Duminică, Gene Munster, managing partner la Deepwater Asset Management, a opinat că firma a fost nevoită să reducă prețurile, altfel ar fi fost o perioadă dificilă pentru ei, lăsând să se înțeleagă că economia se confruntă cu dificultăți.

„Au arătat o accelerare, dar nu au accelerat la nivelul la care Elon a sugerat că ar fi făcut-o”, spune acesta.

Livrările ar putea ajunge le 2 milioane în 2023

Elon Musk, care nu a reușit anterior să își atingă propriile obiective ambițioase de vânzări pentru Tesla, a declarat în ianuarie că livrările din 2023 ar putea ajunge la 2 milioane de vehicule, presupunând că nu există perturbări externe, față de 1,3 milioane în 2022.

Livrările din primul trimestru, de 422.875 de vehicule, au fost sub așteptările analiștilor de la Refinitiv, de 430.008 vehicule. Cu toate acestea, potrivit estimărilor FactSet de vineri, Wall Street anticipa că Tesla va raporta livrări de aproximativ 432.000 de vehicule pentru acest trimestru, după cum au relatat Wall Street Journal și CNBC.

În timp ce unele estimări sugerează că Tesla a ratat cifrele furnizate de Refinitiv și FactSet, altele arată că firma a depășit așteptările Wall Street cu livrarea a 422.875 de vehicule.

Model 3 și Model Y, pilonul de bază al Tesla

Livrările Tesla din primul trimestru, de 422.875 de vehicule, nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor unor analiști. Potrivit datelor Refinitiv, șapte analiști au prezis 430.008 livrări, în timp ce analiștii Bloomberg se așteptau la livrarea a 421.164 de vehicule. Tesla a raportat că consensul a peste 20 de analiști a fost de 421.500 de vehicule livrate, dar Reuters nu a putut verifica acest lucru. Cu toate acestea, se pare că consensul dintre analiști a fost variat.

Vehiculele Model 3/Modelul Y, care reprezintă pilonul de bază al Tesla, au înregistrat o creștere de 6% a livrărilor față de trimestrul precedent, în timp ce livrările pentru vehiculele Model X/Modelul S, care au un preț mai ridicat, au scăzut cu 38%. Constructorul auto a fabricat 440.808 vehicule în primul trimestru, mai mult decât numărul de mașini pe care le-a livrat.

Tesla a crescut producția la noile fabrici din Texas și Berlin și a înregistrat o redresare a producției în China după blocarea COVID-19. Compania a anunțat prin Twitter că fabrica sa din Texas a produs 4.000 de vehicule Model Y săptămâna trecută și a declarat în februarie că uzina sa din Germania producea 4.000 de mașini pe săptămână, scrie Reuters.