Vânzările companiei sunt în scădere cu 4,6%, profitul de tranzacționare a scăzut cu 41%, până la 937 milioane de lire sterline, iar veniturile au scăzut cu 4,5%. Profit statutar înainte de impozitare, lichiditațile atat de importante din punctul de vedere al asiguratorului, au scăzut 91,9% la doar 112 milioane de lire sterline, raportat la o afacere care înregistrează venituri de 300 de ori mai mari.

Dividendele pe acțiune s-au prăbușit la doar 1,16 pence, un declin de 75%. Dar chiar acțiunile companiei sunt la pământ. Pentru operațiunile continue și întrerupte, acestea sunt in scadere de la 10.17 pence la doar 0,07 pence, un declin de 99,3%.

Președintele Tesco, Sir Richard Broadbent este realist și spune că se va retrage. "Odată ce această tranziție este completă și planurile de afaceri sunt la locul lor, se va marca începutul unei noi etape pentru companie, iar eu voi începe să pregăteasc terenul pentru a asigura un proces ordonat referitor la propria mea succesiune. Decizia mea reflectă principiul responsabilității în numele conducerii companiei și va ajuta Tesco să tragă o linie, să se desparta de trecutul său și să intre în urmatoarea fază de dezvoltare.", spune președintele Broadbent.

Noul CEO al companiei, Dave Lewis a adăugat: "Afacerea noastra operează în vremuri dificile. Condițiile comerciale sunt dure și profitabilitatea noastră de bază este sub presiune."

Într-o notă, James Abbott a spus pentru Markets Accendo că ceea ce se întâmplă cu Tesco reprezintă "o prabușire în sistemul de vânzări din Marea Britanie, sunt cele mai slabe performanțe în domeniu din ultimii 40 de ani, în City of London.

În luna septembrie, Tesco a fost nevoit să-și reevalueze profiturile care fuseseră supraevaluate cu 250 de milioane de lire sterline. De atunci, prețul acțiunilor a scăzut dramatic, iar renumitul investitor Warren Buffet a declarat ca încrederea sa în retailerul britanic a fost o "mare greșeală".

Prețul unei acțiuni Tesco este acum de 1.83 lire sterline, fața de 3.71 lire sterline în urma cu un an, consemnându-se o prabușire de peste 50%.

Fondata în 1919, Tesco este cea mai mare companie de desfacere cu amănuntul din Marea Britanie, unde domină sectorul de bunuri de consum și al treilea ca vânzări globale, cu un număr de peste 273.000 de angajați în anul 2007. Principalii competitori ai companiei sunt Walmart și Carrefour. Dacă la început era specializată pe produse alimentare, ulterior aria de acoperire s-a extins la îmbrăcăminte, electrocasnice și electronice, produse financiare, asigurări.

Tesco deține aproximativ 2.500 de magazine doar în Marea Britanie. 80% din totalul vînzărilor grupului sunt obținute din piața britanică.