Un nou haos pe piața petrolului după ce Cotația țițeiului european (BRENT) a ajuns dimineață la cel mai ridicat nivel dn ultimii șapte ani. Se pare că de vină sunt temerile că o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa sancțiuni americane și europene care ar perturba exporturile de la cel mai mare producător mondial pe o piață deja restrânsă.

Astfel, lun dimineață, cotația țițeiului a urcat pe piețele asiatice până la 96,16 dolari/baril, cel mai mare nivel din septembrie 2014 până acum. În același timp, prețul țițeiului american (WTI) a crescut cu 1,41 dolari (+1,5%) și a ajuns la 94,94 dolari pe baril.

Inclusiv analiștii economici sunt de părere că declarațiile Statelor Unite despre un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei au zguduit piețele financiare mondiale. Totodată, aceștia se așteaptă ca în curând prețul țițeiulu să depășească chiar și suma de 100 de dolari.

„Dacă trupele se pun în mișcare țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, a declarat analistul Edward Moya, citat de Reuters. 

Cum va evolua prețul petrolului

Totodată, acesta a mai adăugat că prețurile petrolului vor fi actualizate în funcție de evoluția situației din Ucraina.  “Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina”, a adăugat el.

Trebuie menționat fatpul că tensiunile apar pe măsură ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, grup cunoscut sub numele de OPEC+, se luptă să crească producția, ținând cont de angajamentele lunare de a crește producția cu 400.000 de barili pe zi până în martie.

O serie de analiști avertizau în urmă cu câteva zile în legătură cu mai mulți membri ai OPEC care nu au reuși tsă îndeplnească creșterile cotelor din luna precedentă.

„Remarcăm semne de tensiune în cadrul grupului: șapte membri ai OPEC+ nu au reușit să îndeplinească creșterile cotelor în această lună, cel mai mare deficit fiind prezentat de Irak”, au declarat analiștii JP Morgan într-o notă din 11 februarie.

În ceea ce privește efectele asupra Statelor Unite, în acest caz, prețurile mari ale petrolului încurajează firmele de energie să crească producția, în contextul în care săptămâna trecută au adăugat cele mai multe platforme petroliere din ultimii patru ani, au declarat vineri reprezentanții firmei de servicii energetice Baker Hughes Co.