Şefa Comisiei Europene a avertizat AstraZeneca să-și onoreze contractul pe care îl are cu Europa, altfel, ar putea interzice exporturile.

”Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”, a declarat Von der Leyen într-un interviu cu grupul media german Funke.

Ursula von der Leyen, a cerut o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-COVID-19.

”Cer o mai mare deschidere întrucât Europa se află printre regiunile din lume care exportă cel mai mult, dar este nevoie de reciprocitate”, a declarat Von der Leyen într-un interviu.

AstraZeneca este un vaccin sigur

Comitetul Agenției Europene a Medicamentului a decis că vaccinul este sigur și eficient, dar continuă să verifice o posibilă legătură a acestuia cu formarea trombozelor.

Mia mult, reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Acest vaccin este sigur și eficient și îi protejează pe cetățeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke, directoarea EMA.

Aceasta a precizat și că vaccinul nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui, precizând că s-a înregistrat un număr mic de astfel de cazuri.

„Pe baza documentelor și analizelor, nu putem stabili o legătură între aceste cazuri și vaccin”, a subliniat directoarea EMA.

Acest vaccin este sigur și eficient în prevenirea COVID-19 și beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Nu există nicio problemă privind calitatea acestuia”, subliniază Comitetul de siguranță.

Concluzii

* Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;

* Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;

* Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);

* Vaccinul poate fi asociat cu apariția a două afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.