Zăpezi abundente şi vânturi puternice s-au abătut asupra Spaniei, unde temperaturile au scăzut până la minus 34 de grade Celsius.

Astfel a fost consemnată cea mai scăzută valoare înregistrată în Peninsula Iberică de la începutul măsurătorilor meteorologice, a anunţat Agenţia de Stat pentru Meteorologie.

Zăpezi abundente prognozate şi pentru zilele următoare

Această temperatură record a fost înregistrată în Munţii Pirinei la Clot del Tuc de la Llanca, o localitate din provincia Aragon din nord-estul Spaniei, miercuri dimineaţă la ora locală 05:19, a precizat aceeaşi agenţie spaniolă.

Valoarea înregistrată a fost cu două grade Celsius mai scăzută decât precedentul record, ce data din anul 1956, când o temperatură de minus 32 de grade Celsius a fost măsurată în Estany-Gento, în provincia Lleida din nord-estul Spaniei.

Zăpezi abundente sunt prognozate şi pentru zilele viitoare în centrul şi nordul Spaniei, unde temperaturile vor scădea până în jurul valorii de minus 11 grade Celsius.

Consecințele încălzirii globale

Un bărbat de 75 de ani care s-a rătăcit după ce a decis să meargă pe jos spre un adăpost după ce automobilul său a rămas blocat într-o furtună de zăpadă a fost salvat în cele din urmă de Poliţia din Navia de Suarna, în apropiere de Lugo, în nord-vestul Spaniei.

Trebuie precizat că fenomenele meteorologice extreme, dar și schimbarea regimului precipitațiilor sunt considerate de către experții climatologici ca făcând parte dintre consecințele încălzirii globale.

Ploile torențiale și alte fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente. Ca urmare a acestei situații, se produc inundații și scade calitatea apei, iar resursele de apă devin tot mai precare în unele regiuni.

Europa Centrală și de Sud se confruntă mai frecvent cu valuri de căldură, incendii forestiere și secetă, iar Nordul Europei devine considerabil mai umed și este posibil ca inundațiile pe perioada iernii să devină un fenomen obișnuit.

De cealaltă parte, Zona mediteraneeană devine tot mai aridă, ceea ce o face vulnerabilă în fața secetei și a incendiilor forestiere.