Proiectul FAST (un radiotelescop cu anvergura de 500 de metri) are o valoare de 1,2 miliarde de yuani şi construcţia începută în 2011 este preconizată să se încheie în luna septembrie a acestui an.

9.110 locuitori ai regiunilor Pingtang şi Luodian vor fi evacuaţi de pe o rază de 5 kilometri din jurul telescopului, potrivit unei ştiri a agenţiei Xinhua, preluată de The Guardian. Fiecare persoană va primi 12.000 de yuani (1.500 de euro) drept compensaţie. Guvernul comunist a recurs la această practică şi în cazul altor mari proiecte de infrastructură, dar persoanele relocate se plâng adesea de despăgubirile foarte mici.

Telescopul cu un diametru de 500 de metri este de aproape două ori mai mare decât cel al Observatorului Arecibo din Puerto Rico (300 m) şi este un nou simbol al creşterii tehnologice a Chinei.

Astronomul chinez Shi Zhicheng a declarat anul trecut pentru publicaţia South China Morning Post că noua instalaţie va reprezenta un pas uriaş în sprijinul detectării de viaţă extraterestră şi „dacă aceasta există, eventualele mesaje transmise în spaţiu vor putea fi identificate şi recepţionate de FAST”.RADOR