Operatorul de telecomunicaţii a scos la vânzare pachetul de active la începutul lunii mai, cu termen limită data de 16 iulie, iar acum a prelungit perioada până în 17 august.

Preţul de pornire la care sunt scoase la licitaţie proprietăţile a rămas neschimbat, la 26,3 mil. euro. Pachetul cuprinde 24 de imobile din Bucureşti şi alte şapte oraşe: Bacău, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Timişoara. Vânzătorul oferă şi posibilitatea achiziţionării unui sub-pachet format doar din 17 proprietăţi.

Întregul pachet are o suprafață utilă totală de 46.500 mp și un preț de pornire de circa 26,3 milioane euro (fără TVA), stabilit de evaluatori independenți, iar sub-pachetul de 17 proprietăţi are o suprafață utilă totală de 35.100 mp și un preț de pornire de 21,6 milioane euro.

Contractele de închiriere către terțe părți aflate în derulare vor fi preluate de câştigătorul licitaţiei, fără modificarea clauzelor, acesta din urmă având astfel asigurat un flux constant de venituri. În plus, Telekom Romania Communications va închiria anumite spații ale clădirilor care găzduiesc echipamente tehnice, birouri și spații comerciale, astfel că tranzacția nu va genera discontinuități în activitatea companiei.

Suprafețele ce urmează a fi închiriate de Telekom Romania Communications reprezintă 45% din suprafața utilă a clădirilor pentru pachetul de 24 de proprietăți și 48% pentru pachetul de 17 proprietăți. La acestea se adaugă suprafețele închiriate către terțe părți, care reprezintă 17% din suprafața utilă a clădirilor pentru pachetul de 24 de proprietăți, respectiv 22% pentru cel de 17 proprietăți.

Suma care va fi obţinută din vânzarea pachetului de proprietăţi va fi direcţionată spre investiţii necesare derulării activităților telecom. În 2014, Telekom Romania a vândut 28 din activele sale imobiliare, obținând 11,6 milioane euro, aceste fonduri fiind destinate investiţiilor pentru activitatea de bază a companiei.

Operatorul telecom a încercat anul trecut să vândă şi celebra clădire Palatul Telefoanelor din centrul Bucureştiului, însă nu a găsit cumpărători interesaţi. Imobilul a fost  scos pe piaţă la pachet cu Tandem, un imobil de şapte etaje construit pe un teren în suprafaţă de 5.000 mp, localizată în spatele Palatului Telefoanelor, şi cu un teren de 1.783 mp de pe strada Matei Millo, din aceeaşi zonă. Preţul de pornire a fost stabilit la 21,6 mil. euro.