Guvernul olandez a anunțat, marți, că telefoanele mobile, tabletele şi ceasurile inteligente vor fi interzise în mare parte în sălile de cursuri din Ţările de Jos începând de la 1 ianuarie 2024.

Executivul batav încearcă să limiteze astfel sursele care distrag atenţia elevilor în timpul lecţiilor, informează Reuters.

Elevii trebuie să se concentreze la cursuri

Și, totuși, vor fi și excepții, în condițiile în care dispozitivele mobile vor fi acceptate în sălile de cursuri numai dacă ele sunt în mod specific necesare, de exemplu în timpul lecţiilor despre competenţe digitale, din motive medicale sau pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Deşi telefoanele mobile sunt intrinsec legate de vieţile noastre, ele nu au ce să caute în sălile de cursuri”, a declarat ministrul olandez al Educaţiei, Robbert Dijkgraaf.

„Elevii trebuie să poată să se concentreze şi să poată să beneficieze de şansa de a învăţa bine. Telefoanele mobile sunt o perturbare, au arătat studiile ştiinţifice. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a adăugat el.

Interdicţia reprezintă rezultatul unui acord la care au ajuns Ministerul Educaţiei, şcolile şi organizaţiile conexe din domeniul învăţământului.

Şcolile olandeze vor putea găsi modalităţi proprii pentru a implementa această interdicţie, a spus ministrul Dijkgraaf, însă vor fi supuse unor consecinţe legale dacă nu vor obţine rezultate suficiente din acest punct de vedere până în vara anului 2024.

În România, părinții se opun

Și în România există o dezbatere pe această temă. Și la noi, telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor de curs dar și în afara acestora și chiar în curtea unităților de învățământ, conform unui amendament la Legile Educației.

Conform noilor modificări aduse, profesorii vor putea să le rețină telefoanele elevilor, celor care nu respectă interdicția, cu condiția ca dispozitivele electronice să fie predate ulterior părinților sau tutorilor legali. Există și excepții în legătură cu utilizarea telefoanelor la școală.

Părinții critică posibila interzicere a telefoanelor în școli. Mai mult, Andreea Ionescu, fondatoarea grupului ”Părinții cer schimbare”, consideră că o astfel de interdicție este doar o pedeapsă aplicată copiilor, fără a fi propuse soluții în astfel de cazuri.

”Este încă o interdicție, încă o chestie de tipul să exmatriculăm copiii, să pedepsim copiii, să le interzicem copiilor.

Genul acesta de măsuri pot caracteriza schimbările aduse de noile legi ale Educației. Cam toate schimbările despre care vorbim vizează interdicții, pedepse pentru copii, însă nu ne propun și soluții.