Telefoanele de mai jos au schimbat total lumea telefoniei mobile, fie pentru că au introdus o caracteristică nouă, cum ar fi camera foto, fie pentru că au făcut tehnologia accesibilă pentru majoritatea oamenilor. Telefoanele de mai jos au fost “unice” atunci când au fost introduse pe piaţă. Aşadar, atunci când îşi verifici contul de Facebook sau când faci o fotografie, ţine minte că telefoanele de mai jos au făcut acest lucru posibil.

Motorola StarTac. Motorola este compania care a creat telefonul mobil aşa cum îl ştim. În 1983 americanii lansau primul telefon mobil  Dynatac 8000x. A trebuit să treacă şapte ani pentru ca tehologia să fie destul de accesibilă, iar telefoanele cu adevărat portabile (Dynatac cântărea 1.13 kilograms şi costa 3.995 dolari). Lansat în 1996, StarTac a fost primul telefon cu clapetă care avea o agendă cu 99 contacte şi un acumulator care ţinea 4 ore.

Nokia 9000. Acesta a fost primul telefon din seria Communicator a finlandezilor, unul dintre primele smartphone-uri. Acesta avea o tastatură completă şi oferea acces la internet.

Nokia 5110. Lansat în 1998, acesta este un telefon clasic al companiei Nokia. Acesta a fost primul telefon pentru mulţi utilizatori din prezent, era robust, cu autonomie mare şi accesibil. Pe atunci dacă nu aveai un 5110, înseamnă că aveai un 3210.

Sharp J-SH04. Japonezii au fost primii care au montat o cameră foto într-un telefon. Modelul J-SH04, lansat în 2000, avea o cameră de 0.1-megapixeli. Telefoanele cu cameră de 1 MP au fost lansate trei ani mai târziu.

Motorola Razr V3.  Înainte să stea la coadă la iPhone, americanii formau cozi pentru acest telefon. Lansat în 2003, RAZR a avut un succes nebun. Au urmat SLVR, RIZR şi Q. Telefoanele nu erau cele mai performante, însă erau extrem de subţiri şi toată lumea vroia unul.

LG KE850 Prada. A fost primul telefon cu ecran tactil capacitiv. Înaintea lui au mai existat telefoane cu ecran tactil, însă la acelea era nevoie de un stylus. Acest model a fost introdus în 2006.

Apple iPhone.  Telefonul care a pornit nebunia smartphone-urilor. Disponibil iniţial doar în SUA, telefonul nu era cel mai performant din lume, la data lansării, 2007, dar a reuşit să convingă publicul prin multitudinea de aplicaţii disponibile. Telefoanele Apple nu sunt nici în prezent cele mai dotate din lume, însă în fiecare an la magazinele companiei americane din întreaga lume se formează cozi imense.  

T-Mobile G1 a fost primul telefon cu sistem de operare Android. Lansat în 2008 de nemţi, telefonul era fabricat de HTC şi nu a înregistrat un succes. Au urmat alte telefoane cu Android, iar sistemul de operare Google este în prezent cel mai folosit din lume.

Samsung SCH-R900. Lansat în 2010, acesta a fost primul telefon cu LTE. Vânzările pentru acest telefon nu au explodat, pentru că acesta era un smartphone cu un procesor extrem de lent, dar rămâne în istorie drept primul smartphone cu LTE.