Dacă este februarie, este Mobile World Congress. În fiecare an la Barcelona vin peste 2.000 de companii telecom pentru a-şi prezenta smartphone-urile, tabletele şi gadgeturile purtabile. Anul trecut, peste 100.000 de vizitatori au trecut pragul expoziţiei, iar anul acesta interesul este la fel de mare. Dacă în anii trecuţi, standul Samsung era vedeta târgului deoarece sud-coreenii lansau la Barcelona vârful de gamă Galaxy, acum Nokia, Blackberry şi producătorii chinezi au „furat“ spectacolul. Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din 1998 şi până în 2012, prezintă la Barcelona o nouă gamă de telefoane mobile inteligente. Compania care se află în spatele renaşterii Nokia este HMD. Este vorba de o companie finlandeză independentă, condusă de Arto Nummela, fost vicepreşedinte la Microsoft Mobile Devices.

La ora redactării acestui articol nu se ştie nimic sigur, însă se speculează că finlandezii vor veni la Barcelona cu o mulţime de smartphone-uri: Nokia 3, Nokia 6 şi Nokia 8. Telefoanele vor avea procesoare Qualcomm şi vor rula sistemul de operare Android. Tot la nivel de zvon este şi lansarea unei versiuni îmbunătăţite a modelului clasic Nokia 3310. BlackBerry, la un moment dat lider mondial pe piaţa de smartphone-uri, acum brand deţinut de corporaţia chineză TCL, care a preluat în 2014 şi Palm de la HP, va lansa un telefon cu nume cod de Mercury.

Chinezii au lansat deja două telefoane sub brandul BlackBerry, DTEK50 şi DTEK60 cu sistem de operare Android. Mercury va avea o tastatură fizică şi va avea acelaşi senzor pentru camera foto precum Google Pixel. Samsung a anunţat că nu va prezenta Galaxy S8 la Barcelona după ce ultimele trei vârfuri da gamă S7, S6, S5 şi-au făcut debutul la Barcelona. S8 va fi lansat într-un eveniment separat în luna martie. Cel mai mare producător de smartphone-uri din lume va prezenta tableta Galaxy Tab S3, dar şi telefoane din gama de mijloc.

LG nu a vrut să îşi ţină fanii în suspans, astfel încât se ştie deja că vârful de gamă, G6, va fi lansat la Barcelona. Chinezii fac show Standurile chinezilor sunt printre cele mai impozante la Mobile World Congress, iar în fiecare an Huawei, ZTE şi Lenovo au făcut spectacol. Huawei, companie cu pretenţii la poziţia de lider, va anunţa la Barcelona P10, urmaşul lui P9, unul dintre cele mai performante telefoane din lume, iar Lenovo/Motorola va anunţa Moto G5 şi G5 Plus. ZTE are programată lansarea modelului Gigabit Phone un terminal 5G, capabil să filmeze 4K şi cu capabilităţi de realitate virtuală. Oppo, brand deţinut de BBK Electronics, a avut anul trecut vânzări record, iar cota de piaţă a urcat la 7,1%, fiind pe locul patru mondial la finele anului trecut. Nu se ştie exact ce telefoane vor prezenta la târg, însă acestea vor avea o cameră foto peste aşteptări.

Un mare absent la acest târg este Xiaomi, care anul trecut lansa modelul Mi5. De asemenea, anul acesta, pentru prima dată în ultimii şase ani România nu va avea un stand. În ceea ce priveşte Google şi Apple, telefoanele lor sunt aşteptate în al treilea trimestru al acestui an.