Producătorii de smartphone-uri lansează, în ultima vreme, modele a căror funcţionare nu este afectată de apă sau praf, iar sticla care acoperă ecranul este mult mai rezistentă. Însă, accidentele se întâmplă şi indiferent de husa folosită, majoritatea telefoanelor nu fac faţă şocului unei căderi, chiar şi de la o distanţă mică.

O categorie de smartphone-uri care a început să fie tot mai populară este cea a telefoanelor „rugged“ (n.r. – solide). Cele mai multe modele disponibile pe piaţă sunt certificate IP68. Acest lucru înseamnă că oferă protecţie completă împotriva prafului şi a altor obiecte străine şi protecţie completă la imersie, însă timpul şi adâncimea diferă de la producător la producător. Dacă în trecut, aceste tipuri de telefoane aveau caracteristici mai slabe decât smartphone-urile clasice, ei bine, acum acestea integrează procesoare de top, memorie RAM chiar şi de 6 GB, pentru multitasking, şi camere foto performante. Pe lângă acestea, telefoanele „rugged“ includ funcţii speciale precum senzori de temperatură sau umiditate, termometru, sonometru, barometru şi pot funcţiona la temperaturi extreme: -25 şi +55 de grade Celsius.

Dotări inteligente  

Un brand care şi-a făcut recent debutul pe piaţa locală este DooGee. Acest brand a intrat pe piața spaniolă în 2013 și, în doar doi ani, a devenit unul dintre cele mai bine vândute telefoane din Spania. Brandul spaniol de smartphone-uri a atras atenția chinezilor de la Shenzhen Kavid Communication Apparatus, care au preluat compania şi au extins afacerile la nivel global. Telefoanele produse de DooGee au specificaţii de top şi preţuri accesibile, precum multe branduri chinezeşti. Pe lângă smartphone-urile tradiţionale, compania produce şi modele „rugged“. Unul dintre acestea este Doogee S60. Smartphone-ul are un corp din metal, ecran Gorilla Glass 5 şi certificat IP68. Este dotat cu tot felul de senzori precum barometru, poloboc şi sonometru. DooGee S60 include şi NFC, difuzor puternic şi încărcare wireless. 

 

Nu se poate vorbi de telefoane „rugged“ fără a menţiona brandul Cat. Telefoanele sunt oferite de compania britanică Bullitt Group. Acestea se remarcă prin rezistență, fiabilitate și calitate. Unul dintre telefoanele de vârf este Cat S60. Acesta a fost primul smartphone din lume cu cameră foto termică integrată. Ea este dezvoltată de FLIR, lider global în tehnologia imaginilor termice, care permite detectarea pierderilor de căldură din jurul ferestrelor și ușilor, detectarea zonelor de umiditate și a zonelor lipsite de izolație, identificarea aparatelor electrice supra-încălzite și a circuitelor. De asemenea, smartphone-ul le permite utilizatorilor să aibă vizibilitate pe întuneric. Cat S60 este rezistent la apă, la adâncimi de până la cinci metri, timp de o oră, caracteristică ce îi permite să fie folosit și ca aparat foto subacvatic. 

 
 

Alte branduri de smartphone-uri rugged sunt Blackview, Phonemax, Nomu, Oukitel, Homtom, AGM, Ulefone, Jesy. Dacă niciuna dintre aceste mărci nu vă inspiră încredere puteţi opta pentru un telefon vârf de gamă precum Samsung Galaxy S8 care vine şi sub forma „rugged“. Samsung Galaxy S8 Active este certificat IP68 şi MIL-STD-810G, iar la capitolul dotări este asemănător cu modelul clasic.