Samsung, Apple şi Huawei comercializează cele mai multe telefoane mobile inteligente din lume. Conform datelor IDC, în trimestrul trei al anului trecut, Samsung a livrat 83,3 milioane de unităţi, Apple 46,7 milioane de iPhone-uri, iar Huawei 39,1 milioane de telefoane. Cei trei giganţi au în portofoliu modele care propun un design asemănător. Pe piaţă există, însă, şi producători care au introdus în portofoliu telefoane inedite. Unul dintre aceştia este ZTE. Compania chineză, prezentă şi pe plan local, a lansat anul trecut modelul Axon M. Smartphone-ul are două ecrane de 5,2 inch, cu rezoluţie Full HD, care pot afişa acelaşi lucru, în acelaşi timp. Există trei moduri în care se poate transforma telefonul. În modul „extins“ se pot face mai multe activităţi în interiorul aceleiaşi aplicaţii. Spre exemplu, se poate accesa Facebook pe un ecran, iar pe celălalt se pot citi comentariile. În modul „dual“ se pot deschide două aplicaţii diferite pe fiecare ecran, iar în modul „oglindă“ cele două ecrane devin unul singur. Telefonul este deja disponibil pe piaţa americană la un preţ de 725 de dolari. În Europa, telefonul va ajunge în prima parte a acestui an. 

Motorola Moto Z2 Play a fost lansat în ţara noastră în toamna anului trecut. Acesta nu doar că este unul dintre cele mai subţiri telefoane mobile din lume, având o grosime de doar 6 mm, dar se poate transforma foarte uşor în proiector, baterie externă sau boxă. Moto Z2 Play este un smartphone modular, conceput pentru cei care nu vor să se limiteze la un dispozitiv obișnuit, ci caută un telefon cu care să iasă în evidență. La acest telefon se pot conecta mai multe accesorii. Moto 360 Camera va transforma instantaneu smartphone-ul într-o cameră 360. Moto JBL Soundboost face ca telefonul să redea muzică la un volum ridicat mai mult de zece ore, iar stratul textil asigură o protecție împotriva averselor și a băuturilor vărsate accidental. Dacă se atașează TurboPower Pack se adaugă instantaneu o zi în plus la autonomia bateriei. În plus, telefonul beneficiază de o viteză de încărcare turbopower    50% în doar 20 de minute de încărcare. Un alt accesoriu transformă Moto Z2 Play într-un proiector capabil să creeze o imagine de 177 cm. Telefonul, fără accesorii, are un preţ de 2.000 de lei. 

Un alt smartphone care se diferenţiază de restul smartphone-urilor este Meizu Pro 7. Telefonul chinezilor are pe spate un ecran de 1,9 inci care permite utilizatorilor să vizualizeze notificările, să redea muzică, să verifice ora, vremea etc. Tot pe acest mic ecran utilizatorii pot să realizeze capturi tip selfie cu camera foto duală de pe spate. Meizu Pro 7 este disponibil şi pe piaţa locală la un preţ de 2.500 lei. 

 

Cel mai mic telefon din lume

De anul acesta poate fi cumpărat şi Zanco Tiny T1, cel mai mic telefon din lume. Cu un ecran OLED de 0,49 inci, o rezoluție de 64×12 pixeli, Zanco Tiny T1 cântărește numai 13 de grame și poate stoca 300 de contacte telefonice. Zanco Tiny T1 funcționează în rețelele 2G și poate trimite SMS-uri. Bateria are o autonomie de trei zile în standby și 180 minute în mod convorbire. Telefonul are un preț de 200 lei.

Articol apărut în ediția numărul 4 a Revistei Capital, apărută pe data de 29 ianuarie 2018.

 

ZTE Axon M

Ecran: 2X IPS LCD, 5,2 inci, 1.920 x 1.080 pixeli

Procesor: Qualcomm Snapdragon 821

Camera: 20 MP, 4K

Altele: Bluetooth 4.2, NFC, Radio FM, Quick Charge 3.0

 

Motorola Moto Z2 Play

 

Ecran: 5,5 inci, 1.920 x 1.080 pixeli

Procesor: Octa-core 2.2 GHz

Camera: 12 MP

Altele: Bluetooth, Radio FM, Quick Charge, card slot până la 256 GB

 

Meizu Pro 7

Ecran: 5,7 inci, 1.920 x 1.080 pixeli

Procesor: Deca-core 2×2.6 GHz Cortex-A73

Camera: dual 12 MP

Altele: Bluetooth 4.4, NFC, Fast charging: 45% în 30 min 

 

Zanco Tiny T1

Ecran: 1,25 cm OLED 

300 contacte telefonice 

Stochează 50 SMS-uri

Memorează 50 de numere