Concret, România a plătit suma de 4 milioane de euro avans acestor firme pentru achiziționarea de ventilatoare mecanice, atât de necesare pentru bolnavii de COVID-19 ce ajung în spitale. Din păcate respectivele firme au încasat avansul și nu au livrat niciun aparat până în ziua de astăzi, scrie Digi24.

Pe perioada stării de urgență Guvernul a încheiat mai multe contracte de achiziții de ventilatoare, fiind presat de situația din țară. Conform unor surse guvernamentale, aceste firme ar fi de fapt paravan pentru alte companii chineze. De asemenea, se pare că acei bani dați avans de statul român sunt de fapt bani europeni și nu din bugetul statului.

Theodor Dan Mihai, purtătorul de cuvânt al DSU, a declarat pentru Digi24, că au fost deschise două acțiuni civile pentru recuperarea banilor de la firma Medi Consulting din Coreea de Sud şi de la GSC Consulting and Management AG din Elveția.

Chinezii, țeapă de 2,4 milioane de euro

Medi Consulting Korea este una dintre firmele care ar fi trebuit să livreze 400 de astfel de ventilatoare în luna iunie, IGSU plătind pentru acestea un avans de 2,451 milioane de dolari

„IGSU a fost obligat să nu încheie cu alt operator economic, pe durata acordului-cadru, un alt acord cadru având ca obiect achiziționarea produselor care fac obiectul acordului-cadru pentru satisfacerea aceleiași necesități care a dus la organizarea procedurii de negociere fără publicare, respectiv pentru cantitatea prevăzută de maxim 400 de ventilatoare medicale”, contractul încheiat a fost însă unul extrem de dezavantajos pentru partea română, după cum constată Curtea de Conturi, care precizează următoarele:

– până la data de 30.06.2020 nu a fost realizată nicio livrare;

– nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată;

– odată cu acceptarea forței majore invocate de furnizor, IGSU, prin nota raport nr. 116883 din 15.06.2020, a aprobat încetarea de plin drept a contractului subsecvent, în temeiul art. 25.5 din contract (aflarea furnizorului într-o situație de forță majoră pe o perioadă ce depășește 15 zile).

Țeapa de 1,93 de milioane de euro de la elvețieni

IGSU comandase un număr de 250 de ventilatoare mecanice de la GSC Consulting and Management AG, Elveția, pentru care a plătit un avans de 1,935 milioane de euro și nu a primit niciun aparat. În acest caz Curtea de Conturi a constatat următoarele:

– GSC Consulting and Management AG nu a constituit garanția de bună execuție în valoare de 32.250 Euro;

– nu a livrat niciun produs;

– nu a returnat avansul acordat de IGSU în valoare de 1.935.000 euro, deși a fost notificată în acest sens.