Proiectul, co-finanțat de Comisia Europeană, constă în realizarea unui ansamblu robotic industrial complex și multifuncțional de ultimă generație, care formează o platformă flexibilă impresionantă de 20 de metri lungime și 6 metri lățime. Acest sistem include un robot sferic, un pod rulant 3D și un sistem de monitorizare cu laser. Ansamblul permite folosirea robotului sferic în întregul volum delimitat de podul rulant și cu o acuratețe optimizată de sistemul Laser-Tracker, în timp real. Controlat de un sistem informatic avansat, Megarob va permite efectuarea automatizată de operațiuni de înaltă precizie în producția de componente și structuri de dimensiuni mijlocii și mari. Robotul va fi pregătit pentru utilizare începând cu luna octombrie a acestui an.

“Megarob este o invenție unică în lume, prin tehnologiile avansate din domeniul roboticii pe care le integrează. Sistemul înlocuiește folosirea mai multor roboți dintr-o linie obișnuită de producție sau din activitatea cu structuri și componente foarte mari, oferind companiilor posibilitatea să inoveze procesul de lucru, eficientizând, astfel, operațiunile și investițiile necesare pe acest segment. Megarob va revoluționa procesul de producție în diverse domenii precum aeronautică, transport feroviar și maritim, ingineria infrastructurii industriale și energie regenerabilă. Suntem onorați să reprezentăm România în cadrul acestui proiect și ne propunem ca prin know how-ul și expertiza echipei noastre, demonstrate în domeniul cercetării și dezvoltării în robotică, să aducem o reală diferență în societate,” a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group

În cadrul proiectului, Teamnet a definit, dezvoltat și integrat interfețele software ale robotului și va instala în următoarele luni sistemul de control pe versiunea de prototip. Acest sistem utilizează două computere, unul dedicat corecției poziției robotului în timp real, iar celălalt pentru a defini și monitoriza activitățile desfășurate și pentru a opera sistemul.

Proiectul Megarob a fost lansat în noiembrie 2012. Coordonat de centrul de cercetare AITIIP Technology Centre, consorțiul internațional Megarob îmbină expertiza solidă și competențele ample în dezvoltarea de tehnologii și soluții inovatoare a șapte organizații din Spania, Luxemburg și Elveția. Teamnet este singura companie din România care face parte din acest consorțiu, alături de CSEM – Centrul Elvetian de Electronica si Microtehnologie, ESPACE 2001, GH Gruas, Leica Geosystems și Acciona Infraestructuras.

Teamnet investește anual peste 10% din cifra de afaceri în proiecte de cercetare și dezvoltare.