Se spune că pentru a-ți construi viitorul este bine să-ți cunoști trecutul și să nu uiți. Ei bine, nimeni nu are cum să-l uite pe Ion Iliescu. Cei născuți în anii 2000 probabil că nu-l știu prea bine sau au auzit vag de cel care ne-a marcat 10 ani de viață și și-a pus amprenta pe tot ce a însemnat România din 1989 și până în prezent.

Pentru cei care spun că o duc rău în România ar trebui să vedem geneza răului. De unde a pornit totul? Ei bine, dragi tovarăși, cum i-a plăcut mereu lui Ion Iliescu să spună, să ne întoarcem în timp. Mai exact, să ne întoarcem în 1989, pe finalul acelui an care ar fi trebuit să ne aducă libertatea. Atunci a căzut dictatorul Nicolae Ceaușescu și toți românii se uitau spe Vest. Nu și Ion Iliescu.

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că în decembrie 1989, dar și ani de zile după aceea ai distrus visul României de 50 de ani. Cu toții ne doream să scăpăm din lagărul comunist și să revenim la libertatea furată în 1945 de tovarășii tăi Gheorghe Gheorghiu Dej, Petru Groza și Nicolae Ceaușescu.

Nu o să uităm niciodată primul tău discurs la Televiziunea România Liberă (ce ironie!). Ai uitat? Hai să ne aducem aminte! Istoria nu trebuie să uite. În primul tău discurs ai spus „dragi, tovarăși”. Sechelele trecutului nu se lăsau îndepărtate din mintea ta antrenată departe de România.

Erai stăpânit de emoție! Cei care căzuseră pentru libertate și cei care strigau „Jos, comunismul” cu mâinile goale nu erau. Nu te voiau. Nu te-au vrut niciodată! Reprezentanții partidelor istorice care erau mai mult decât îndreptățiți să participe la reclădirea României nu au avut loc de tine. Tu ai vrut să ai totul. Nu te-ai împiedicat de PNȚCD sau PNL.

Ai întârziat chiar și la propria înscăunare. Înainte să ajungi să ni te adresezi cu apelul tovarăși alți oameni politici care au făcut ani grei de pușcărie în regimul comunist au fost dați la o parte ca să vii tu.

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că după ce ai ținut acest discurs mirobolant, ai dat primul telefon în calitate de așa zis președinte al României. Cui i l-ai dat? Și aici te-a trădat trecutul. Grav de tot. Ai sunat în URSS pe 27 decembrie 1989. Îți era dor de tovarășul Mihail Gorbaciov? Ai solicitat ajutorul Moscovei? Pe bune? Nu au fost de ajuns 50 de ani de comunism? Voiai unul cu față umană! A ta!

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că spre deosebire de tine, rivalii tăi din partidele istorice aveau o altă gândire. Nu ai avut însă curajul să duci o luptă dreaptă cu ei. Cam asta e diferența, tovarășe Iliescu. Tu vorbeai cu Moscova, Corneliu Coposu era primit în Marea Britanie. Pentru cei mai tineri, Corneliu Coposu a făcut ani grei de închisoare comunistă și venea cu o viziune capitalistă pentru România. Nu a fost de ajuns.

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că în perioada 13-15 iunie 1990 minerii au venit la București și au deturnat o mișcare civică studențească. Golanii te contestau pe tine și pentru cum ai ajuns la Putere în decembrie 1989. Nu ai avut nicio legătură cu Mineriada din 13-15 iunie? Să-ți reamintesc. A fost a treia. Să nu uiti de ce s-a întâmplat în ianuarie și februarie.

Mii de victime ale brutelor și-au pierdut viața, iar unii dintre ei au rămas cu sechele pe viață. Tu nu ai avut nicio legătură? De ce le-ai mulțumit minerilor? Sau ai uitat-o și pe asta? Le-ai mulțumit pentru că au distrus viitorul României? Ia zi, dragă tovarășe! Știi cam câți români au decis să plece din România după a treia Mineriadă? Sute de mii. Credeau că după ce s-au jertfit în decembrie 1989 vor putea trăi din nou în capitalism, într-o lume liberă. Nu au avut nicio șansă.

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că tu și cu Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Militaru, Petre Roman și alții ați confiscat viitorul României. Ai mințit atunci când ai spus că în Piața Universității se află bande drogate, legionare, fasciste. Care legionari, tovarășe? Pe 13 iunie avusese loc marșul cămășilor albe, de eliberare a lui Marian Munteanu, liderul Golanilor! Cămăși albe, tovarășe, nu verzi. Care legionari, tovarășe? Majoritatea dintre ei au murit în pușcăriile comuniste, iar Horia Sima nu mai era în țară de zeci de ani.

Un interviu cu economistul Petre Țuțea l-a făcut pe Marian Munteanu legionar? Sau oricine ți se împotrivea trebuia să nu mai existe în spațiul public?

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că în zorii lui 1990 l-ai alungat din țară pe Regele Mihai. Nu te uită și nu te iartă nimeni! România era monarhie când tovarășii tăi au confiscat-o și merita o șansă măcar să revină la normalitate. L-ați oprit pe Rege cu arma-n mână, demni urmași bolșevici ai lui Lenin și Stalin. În 1989 ai spus că FSN nu va participa în alegeri. Nici atunci nu te-ai ținut de cuvânt. Ne-ai condus ani de zile.

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că ai distrus economia prin politica Guvernelor conduse, de fapt, de tine. Așa zisele privatizări prin MEBO sau acțiuni date muncitorilor. Vai, ce minciuni! Nu te uităm și nu te iertăm. Te-ai jucat de-a alba neagra cu România.

Nu esti un demn urmaș al comunismului? Nimeni nu înghite așa zisa ta îndepărtare de Nicolae Ceaușescu. Te-a trimis la Editura Tehnică. Pozele stau mărturie. Te jucai cerculețul cu nea Nicu și cu coana Leana.

De ce Johnny 3 mandate?

Tovarășe Iliescu se învață adunarea la Academia Frunza? Decembrie 1989-mai 1990. Hai să nu-l punem pe ăsta. Treacă de la noi. Mai 1990- 1992 nu o fi primul mandat? 1992-1996 nu o fi al doilea mandat? Ai mai vrut unul și l-ai obținut facil în 2000 într-o finală cu Vadim Tudor.

Ai condus un partid pe care l-ai botezat și rebotezat doar-doar va intra în rândul socialiștilor europeni. Ai uitat? FSN, PDSR. Nici socialiștii europeni nu te-au vrut. Încă o mică incursiune în istorie. Tu nu ai reușit să-ți duci partidul în internaționala socialistă. A fost nevoie de o fuziune a PDSR cu PSDR-ul lui Corneliu Cunescu. Un partid mic, dar înscris în Internaționala Socialistă. Nici cei așa zis ai tăi din Europa nu te voiau.

Te urăsc, Ion Iliescu!

Pentru că au trecut 30 de ani de la Revoluție și nu a fost nimeni judecat pentru ce s-a întâmplat în decembrie 1989 sau la Mineriade. 7 la număr tovarășe. Nu ți le mai enumăr că le știi atât de bine. În încheiere, îți urez sănătate și viață lungă. Să sperăm că aceste dosare își vor afla până la urmă deznodământul. Poate vom avea parte de judecători care să se gândească și la Sfinții din calendarele noi. Da, tovarășe, cei morți la revoluție și la Mineriade. CEDO nu a permis închiderea acestor dosare.

Până să te judece istoria, să aflăm adevărul din aceste dosare, știut bine de tot de toată lumea. Pentru asta te urăsc din tot sufletul Ion Iliescu. Nu meriți să intri în cartea de istorie. Nu meriți decât sentințe.