Onorariile notarilor publici percepute pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă încheiate pentru cumpărarea de imobile prin programul „Prima Casă”, au fost reduse cu 30%, la solicitarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, printr-un ordin al Ministerului Justiţiei.

„Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă în care figurează ca părţi persoane fizice care achiziţionează o locuinţă prin programul guvernamental «Prima Casă»”, se arată în ordinul care completează normele privind tarifele de onorarii ale notarilor publici.

Potrivit informaţiilor obţinute de capital.ro, datorită acestor reduceri, costurile notariale pentru o tranzacţie de 60.000 de euro sunt de aproape 2.900 de lei, la care se adaugă puţin peste 1.500 de lei autentificarea contractului de ipotecă.

Onorariu, TVA, taxă de publicitate…

„Odată cu iniţiativa Guvernului de a oferi o serie de  facilităţi pentru achiziţionarea unei locuinţe de către tineri, în cadrul Programului Prima Casă, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a făcut propuneri concrete pentru a reduce considerabil costurile actelor notariale, respectiv ale contractului de vânzare – cumpărare şi ale contractului de ipotecă, prin aplicarea unei reduceri de 30% la onorariul perceput de notarul public. Adresa prin care Uniunea  Naţională a Notarilor Publici din România  a propus Ministerului Justiţiei aprobarea reducerii de onorariu este la semnat în mapa mistrului Justiţiei”, declara,  în urmă cu o săptămână, pentru capital.ro Miruna Popescu, purtător de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Total de plată pentru o casă de 60.000 de euro: 4.437 de lei

Potrivit acesteia, costurile care vor fi suportate de către cumpărator. Onorariul, TVA şi taxa de publicitate imobiliară pentru autentificarea contractului de vânzare – cumparare a unui imobil având un preţ de vânzare de 60.000 de euro vor însuma 2.884 de lei, iar taxele pentru autentificarea contractului de ipotecă pentru un credit în cuantum de 57.000 euro vor fi de 1.553 de lei, ceea ce duce la un total de  4.437 de lei.

La calcularea acestor taxe s-a ţinut cont de valoarea maximă garantată de stat prin acest program, respectiv 60.000 de euro, precum şi de nivelul maxim al creditului ce va putea fi accesat, respectiv 57.000 de euro, în condiţiile în care 3.000 de euro din cei 60.000 reprezintă avansul minim obligatoriu de 5%.