Ciprian Văcaru: Impozitarea progresivă, singura cale legală pentru taxarea pensiilor în plată

Impozitarea progresivă rămâne singura cale pentru taxarea pensiilor aflate deja în plată, inclusiv a pensiilor speciale, susține Ciprian Văcaru. Potrivit acestuia, orice altă soluție ar fi vulnerabilă în fața Curții Constituționale, în timp ce impozitarea progresivă ar trece fără probleme de controlul CCR.

Reforma pensiilor speciale, susținută de PSD

Într-o apariție recentă la un post de televiziune, Ciprian Văcaru a făcut referire la subiectul sensibil al reformei pensiilor speciale, subliniind faptul că există o preocupare reală atât la nivelul societății, cât și în rândul clasei politice pentru reducerea inechităților dintre diferitele categorii de pensionari. Potrivit acestuia, există inițiative legislative elaborate de principalele formațiuni politice, care ar putea aduce modificări importante în modul de calcul al pensiilor speciale, limitând valoarea acestora și ajustând criteriile de acordare.

De asemenea, s-a menționat că se caută soluții pentru alinierea graduală a vârstei de pensionare la standardele generale, însă astfel de măsuri trebuie să țină cont de eventualele obstacole de ordin constituțional. Astfel, discuțiile pe această temă continuă, fiind așteptate decizii care să răspundă nemulțumirilor exprimate de societate.

„Pe bună dreptate, românii sunt revoltaţi de această diferenţă între pensia specială şi pensia pe contributivitate. Avem un proiect de lege iniţiat de PSD, PNL şi UDMR în campania electorală pentru prezidenţiale, prin care reducem pensia la maxim 65% din venit, calculat la ultimele 48 de luni, nu la ultima lună, aşa cum este în legea actuală, când se creşte venitul cu bonusuri, prime, sporuri şi aşa mai departe. Practic, ce se întâmplă la momentul de faţă, cu ultima lună, când îşi cresc artificial salariul, sau venitul, nu se mai poate întâmpla. Şi avem acea creştere etapizată de ieşire la pensioarea vârstei, în care să se ajungă la 65 de ani. Pentru că aici nu ştiu exact cum se va putea proceda să treacă de CCR o trecere la vârsta normală de ieşire la pensie, brusc”, a subliniat parlamentarul.

Întrebat ce soluții legislative ar fi acceptate constituțional pentru taxarea pensiilor speciale aflate deja în plată, Văcaru a fost tranșant:

„Pensiile în plată au o singură posibilitate ca să fie impozitate, impozitarea progresivă. Nu are cum să pice, este singura modalitate prin care poţi să aduci atingere şi la pensiile speciale. Din păcate, nu ştiu dacă colegii de coaliţie au vreo altă idee legată de ce proiect ar putea să treacă, prin care să afectezi pensiile aflate deja în plată”, a menţionat el.

Curtea Constituțională a României
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Plafonarea și recalcularea pensiilor speciale

PSD, PNL și UDMR au convenit deja asupra unui proiect de lege care vizează plafonarea pensiilor speciale la 65% din media veniturilor ultimilor patru ani de activitate, eliminând astfel posibilitatea creșterii artificiale a pensiei în ultima lună de muncă. De asemenea, proiectul prevede creșterea graduală a vârstei de pensionare până la 65 de ani pentru beneficiarii acestor pensii.

Reforma pensiilor speciale, dar și impozitarea lor, rămâne una dintre cele mai așteptate și sensibile teme pentru opinia publică, pe fondul presiunilor Comisiei Europene și a nemulțumirilor sociale față de discrepanțele din sistemul public de pensii.