Premierul britanic Theresa May va anunţa luni comunitatea oamenilor de afaceri că vrea să reducă taxa pe companii la mai puţin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua şocul investitorilor, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), a anunţat publicaţia Daily Telegraph, transmite Reuters.

Prim ministrul Marii Britanii ar putea reduce taxa pe companii sub nivelul de 15% promis de Donald Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, se arată în Daily Telegraph.

O taxă sub 15% ar fi una din cele mai scăzute din rândul principalelor economii mondiale şi ar putea atrage companiile din UE spre Regatul Unit şi ar pune în pericol statutul Irlandei de ţara europeană cu cele mai scăzute taxe pentru multinaţionale.

Bugetul pe acest an, anunţat în martie, include o reducere a taxei pe companii la 17% până în 2020.

 

Recent, Reuters a prezentat un mail intern al OECD în care organizaţia apreciază că o nouă reducere a taxei pe corporaţii în Marea Britanie este puţin probabilă dar, dacă va avea loc, 'va transforma economia ţării într-un fel de paradis fiscal'.

Şi premierul Viktor Orban a anunţat săptămâna trecută că taxa pe companii în Ungaria va fi redusă la 9% în 2017, iar acest impozit se va aplica atât marilor companii cât şi IMM-urilor. În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu o bază de impozitare de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile cu o bază de impozitare mai mare.

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a subliniat că reducerea taxelor va permite companiilor să economisească 145 de miliarde de forinţi iar Ungaria va avea cea mai favorabilă taxă pe companii din Uniunea Europeană. AGERPRES