Stabilitatea financiară este motivul majorării TVA, consideră ministrul Finanţelor

Într-o perioadă marcată de dezbateri intense privind politicile fiscale, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a explicat public rațiunea majorării Taxei pe Valoare Adăugată, argumentând că, într-o criză, deciziile economice nu mai pot fi privite prin prisma doctrinelor politice tradiționale, ci exclusiv prin nevoia de a asigura stabilitatea financiară a statului.

„Eu sunt liberal. Toată viaţa mea politică, atunci când am vorbit despre taxe, n-am vorbit despre creşterea lor, am vorbit despre scăderea lor şi despre cât de importantă e scăderea lor pentru economie. Şi aceasta e formaţia mea.

Am apărat cota unică, o apăr în continuare, am vorbit de scăderea taxelor. Dar când ajungem pe o cumpănă de genul în care suntem, nu mai e vorba de o politică economică, nu mai e vorba de stânga de dreapta, e vorba de stabilitatea financiară a României. Şi, atunci, obiectivul cel mai important este să vorbim de stabilitate, de această ancoră pentru ţară.

Aceasta a fost o ancoră pentru ţară, bineînţeles, cu nişte costuri. Evident că sunt şi nişte costuri”, a declarat ministrul Finanțelor.

Pericolul incapacității de plată și pierderea controlului economic

Ministrul atrage atenția că, fără aceste măsuri, România risca să intre în incapacitate de plată, ceea ce ar fi generat consecințe mult mai severe, inclusiv pierderea controlului asupra deciziilor economice și întoarcerea la constrângerile externe din perioada crizei financiare globale.

„Ce ar fi însemnat să intrăm în incapacitate, să nu ne mai putem finanţa, să rămânem 3-4 ani de zile în acest proces? Revenea troica, care a fost în 2008-2009, şi noi nu mai aveam libertatea să ne finanţăm de pe pieţe, nu mai aveam libertatea integrală de decizie asupra economiei.

Marja de manevră era extraordinar de restrânsă şi măsurile pe care am fi fost obligaţi să le luăm erau mult mai violente, afectau mult mai mult, nu doar antreprenorii, populaţia în general”, a subliniat Nazare la Digi24.

TVA
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum devine lecția din 2008-2009 un avertisment pentru economia actuală

Alexandru Nazare a făcut o paralelă cu criza din 2008-2009, subliniind cât de dureroasă poate fi o devalorizare rapidă a leului și pierderea calificativului de investiții pentru România. În viziunea sa, majorarea TVA este o soluție dificilă, dar cu impact controlat, în comparație cu un scenariu de colaps financiar.

„Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat o devalorizare bruscă în acest moment şi care erau consecinţele pentru populaţie. Plus, erau efecte în lanţ.

Acele efecte în lanţ afectau mult mai mult populaţia decât ar afecta acest pachet sau al doilea pachet, care bineînţeles că au efecte, sunt negative, dar nu se pot compara cu ce ar fi însemnat o pierdere a calificativului de investiţii pe care o riscam”, a precizat el.

În concluzie, mesajul transmis de ministrul Finanțelor este unul de asumare: creșterea TVA nu reprezintă o opțiune doctrinară, ci o necesitate pentru protejarea stabilității economice a României. Chiar dacă pachetul de măsuri are un impact negativ resimțit deja de antreprenori și populație, Nazare insistă că alternativa ar fi fost o criză mult mai profundă, care ar fi afectat iremediabil întreaga societate.