ANAF, criticată dur de Nazare pentru abuzuri și lipsa reformei
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a lansat duminică un nou semnal de alarmă privind disfuncționalitățile grave din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la scurt timp după demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu și declarațiile acestuia despre lipsa de parteneriat real dintre stat și mediul privat. Nazare afirmă tranșant că abuzurile ANAF nu sunt o noutate și că lipsa reformei a permis perpetuarea unui sistem depășit și ineficient.
„Despre situaţia ANAF, comportamentul inspectorilor ANAF, modul în care ANAF acţionează în plan central, dar şi în teritoriu, am vorbit foarte mult. Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi”, a declarat ministrul la Digi24, subliniind că problemele structurale au fost ignorate sistematic.

Potrivit ministrului, încă de la audierea în Parlament a tras un semnal de alarmă și a cerut ANAF „să nu facă abuzuri, să nu exagereze, să nu înceapă vânătoarea de amenzi date către contribuabil, doar să-şi facă simplist datoria, ci să-şi facă treaba corectă”. Cu toate acestea, schimbările operate la nivelul conducerii instituției nu au dus la o transformare substanțială a comportamentului acesteia.
„Pe lângă acest semnal pe care l-am dat de la audiere, le-am dat câteva semnale din momentul în care, bineînţeles, conducerea ANAF a fost schimbată… după care Antifrauda n-a mai migrat către judeţe cu costuri suplimentare, a rămas la nivel regional, acolo unde e locul, pentru că nu avem aceeaşi activitate de antifraudă în teritoriu în fiecare judeţ.
Direcţiile antifraudă trebuie să fie regionale. Şi după ce am schimbat rând pe rând conducerea Antifraudei Bucureşti, de unde au plecat 9 din 15 şi după care am schimbat conducerea Antifraudei la nivel central, unde din 31 de persoane au plecat 21. Deci s-a schimbat total conducerea”, a explicat Nazare.
Nu există dorință reală de modernizare în cadrul instituției
Ministrul insistă că „faptul că ANAF este disfuncţional este un lucru despre care am vorbit de la început, din prima zi, încă de la audiere”, acuzând lipsa unei voințe autentice de a moderniza instituția:
„Dacă nu recunoaştem faptul că ANAF este disfuncţional, dacă nu recunoaştem faptul că nu a existat o dorinţă autentică de a reforma instituţia, de a colecta în plus, că suntem mult, nu sub media europeană, sub media regiunii noastre, sub media central-europeană suntem…deci e clar că nu a existat o dorinţă autentică de reformă, nu a existat o dorinţă autentică de a creşte colectarea şi, mai mult decât atât, nu a existat o dorinţă autentică de a face digitalizare”.
Declarațiile lui Nazare vin în contextul apelului lansat de vicepremierul Dragoș Anastasiu către antreprenori: „Spuneţi în ce condiţii s-a făcut business în România şi cât de bun este statul român ca partener… Ridicați glasul și nu mai acceptați ceea ce toți au fost obligați să accepte, inclusiv prin a face greșeli”. Anastasiu recunoaște o ameliorare a comportamentului statului în ultimii ani, dar subliniază că, pentru o lungă perioadă, atitudinea a fost inacceptabilă.
Când va fi digitalizat ANAF-ul
Întrebat despre digitalizarea ANAF, Alexandru Nazare a admis că, deși „demersurile pentru această schimbare atât de importantă ar fi fost demarate de mulți ani, însă blocajele au fost prea multe”, procesul este departe de a fi finalizat.
„Suntem, nu mult sub media Europei, suntem mult sub media regiunii noastre. Nu a existat o dorință de a crește colectarea și digitalizarea. Avem nevoie de acest T0 în privința ANAF-ului. Multe proiecte ar fi trebuit să fie gata. Eu am vrut să încep proiectul ăsta din 2021 și știu și atunci cât de greu a fost să impun sumele acestea pentru ANAF.
Am blocat banii pentru scanere, dacă noi astăzi avem bani și unele scanere s-au instalat deja, altele sunt în curs, încă peste douăzeci de scanere, dar banii pentru scanere atunci au fost negociați. Viteza e o problemă. Viteza, avizele, pentru că mașinăria funcționează foarte încet, trebuie să iasă din inerția cu care a fost obișnuită atâția ani de zile”, a afirmat ministrul.

Nazare a precizat că sumele pentru digitalizare au fost incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și că „șansa României să termine acest proiect, să îndeplinească jaloanele și să ducă la bun sfârșit, odată cu PNRR-ul, două treimi din acest proiect, în mod cert și să termine până la finalul anului viitor complet digitalizarea”.
Decembrie 2026 este un termen limită pentru modernizarea ANAF
Alexandru Nazare a precizat că anumite etape din digitalizarea ANAF vor fi implementate treptat, dar doar la final instituția va avea un sistem complet eficient. Până atunci, mediul privat va continua să resimtă presiunea fiscală din cauza lipsei de reformă, ceea ce afectează grav economia și costurile de finanțare, avertizează ministrul.
„Până atunci sunt lucruri care vor fi gata, treptat, pe care ANAF-ul le va putea, bineînțeles, utiliza. Numai că doar la final vom avea un instrument complet care să vadă în integralitate, să analizeze și să sprijine într-un mod extrem de eficient activitatea ANAF.
Ceea ce nu înseamnă că ANAF nu își poate schimba atitudinea până atunci, pentru că sunt multe alte lucruri pe care ANAF trebuie să le facă. Nu avem variantă, nu există pentru România să continuăm așa.
Ne penalizează extraordinar de mult. Și nu vorbesc doar de costurile de finanțare a datoriei publice. Vorbesc de această piatră de moară care practic este pusă în spate mediului privat prin faptul că n-am făcut consolidarea fiscal-bugetară și costurile lor de finanțare sunt foarte mari”, a conchis Nazare.
Potrivit ministrului, termenul final pentru digitalizarea completă a ANAF este decembrie 2026, însă până atunci atât mediul de afaceri, cât și contribuabilii vor continua să resimtă efectele disfuncționalităților sistemice din administrația fiscală românească.