Taxă digitală pentru finanțare redresării în urma pandemiei. Sute de companii vor fi taxate

Vineri, vicepreședintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat că CE va propune o taxă digitală pentru a finanţa redresarea în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Într-o încercare de a sprijini creşterea şi de a trece la o economie mai digitală şi mai verde, cele 27 de state membre UE au fost de acord să se împrumute în comun cu 750 miliarde de euro pentru un fond de redresare post-pandemie.

Împrumutul va fi achitat în 30 de ani din noi taxe, inclusiv pe economia digitală şi emisiile de CO2.

130 de țări s-au pus de acord cu impozitarea companiilor multinaționale

Un număr de 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, ”de cel puţin 15%”, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Vestager a salutat acordul, dar a precizat că UE va iniţia taxa sa digitală, deşi nu a precizat la ce nivel va fi.

Oficialul a explicat că taxa digitală a UE are obiective diferite faţă de ce s-a stabilit la reuniunea OECD, iar domeniul de aplicare „este mai extins”.

„În timp ce impozitul stabilit de OECD este pentru cele mai mari 100 de companii, aceasta vizează mult mai multe companii. Taxa digitală va afecta în principal firmele europene, dar şi pe altele”, a declarat Vestager.

Sursa foto: Dreamstime