Informaţie despre centralele de apartament!

Informaţie despre centralele de apartament! Românii care utilizează centrale termice pe gaz ar putea fi nevoiți să se pregătească pentru o schimbare majoră în facturile lor. Planurile Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar putea impune o nouă taxă.

Conform lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, această taxă suplimentară ar putea fi introdusă în perioada 2025-2030, ca parte a programului Uniunii Europene denumit „Fit for 55”.

Centralele pe gaze nu sunt momentan interzise

Momentan, nu există un act oficial care să interzică montarea centralelor pe gaze naturale în locuințe sau imobile. Cu toate acestea, Uniunea Europeană își propune să treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon pentru populație.

”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare”, spune acesta.

Dumitru Chisăliță a mai spus că ”în ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”.

centrala termica
SURSA FOTO: Dreamstime

Costuri suplimentare în anumite sectoare

Această decizie ar putea genera o disproporție în costurile percepute de oameni pentru produsele și serviciile lor. Sectoarele care nu sunt încă taxate, cum ar fi centralele pe gaz și vehiculele, ar putea acumula costuri suplimentare.

Această taxare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea fi inclusă în facturile anuale sau lunare. Ea are ca scop corectarea acestei discrepanțe. Acest proces presupune calcularea unui factor specific pentru emisiile de dioxid de carbon generate de centralele pe gaz și alte surse. Taxa ar putea fi aplicată la nivelul acestor echipamente și la nivelul autovehiculelor.

”Deci până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat.

Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Fit for 55, programul Uniunii Europene, prevede introducerea acestei măsuri în următorii ani. Românii care utilizează centrale pe gaz ar trebui să fie pregătiți pentru posibile schimbări financiare în viitorul apropiat.

”Cu alte cuvinte, la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare a dioxidului de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Chisăliță, subliniind încă o dată ”că nu există la momentul de față o astfel de datare concretă, dar există Fit for 55, care prevede să se implementeze o astfel de măsură”, mai spune el.