Adrian Negrescu: TVA majorat, o măsură fără „termen de expirare”
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat că TVA-ul majorat la 21% nu va fi redus prea curând. Statul român nu dispune de alte surse suficiente de venituri pentru a-și acoperi cheltuielile esențiale.
Acesta a subliniat că nevoia de finanțare este constantă, iar realitatea economică impune păstrarea nivelului actual al taxei pe valoarea adăugată.
Potrivit lui Negrescu, România colectează anual aproximativ 120 de miliarde de lei din taxele pe muncă. Cu toate acestea, doar bugetul alocat pensiilor se ridică la peste 190 de miliarde de lei. În plus, salariile din sectorul bugetar au fost majorate cu 25%, în lipsa fondurilor necesare.
Prin urmare, TVA-ul este una dintre puținele măsuri eficiente de creștere a veniturilor la buget.
„Cred că TVA-ul va rămâne la acest nivel pentru câțiva ani, cel puțin, de acum încolo, pentru că avem o problemă majoră. Gândiți-vă că noi am crescut pensiile anul trecut cu 40 la sută și nu aveam bani să facem asta. Am ajuns să plătim 190 de miliarde de lei pe pensii și noi adunăm din economie doar 120 de miliarde din taxele salariale.
Iar în ceea ce privește salariile bugetarilor, acestea au crescut cu 25 la sută și, la fel, nu aveam bani să le creștem”, a spus Adrian Negrescu la Antena 3 CNN.
Oficialii susțin că măsurile de austeritate sunt temporare
Președintele Nicușor Dan a afirmat, luni, într-o conferință de presă, că măsurile din Pachetul 1 sunt doar temporare. Șeful statului a vorbit despre caracterul provizoriu al acestor decizii și despre potențialul economic al României, cu referire la aderarea la OCDE până în 2026.
Totuși, la scurt timp după aceste declarații, ministrul Economiei, Alexandru Nazare, a recunoscut că nu toate măsurile fiscale vor avea un termen limitat. În timp ce aplicarea contribuției CASS pentru pensiile mari este temporară, creșterea TVA nu are un orizont clar de revenire.
Nazare a explicat că, în condițiile actuale, România are nevoie de aproximativ 50 de miliarde de euro anual pentru a plăti salarii, pensii și alte obligații de bază. Aceste sume nu pot fi acoperite fără majorări de taxe.
România, sub presiunea angajamentelor europene
Un alt argument pentru menținerea cotei de TVA la 21% este angajamentul asumat de România față de Uniunea Europeană. Țara noastră trebuie să reducă treptat deficitul bugetar sub 3% din PIB în următorii șase ani.
Creșterea veniturilor prin TVA și alte taxe este, astfel, o condiție esențială pentru a evita sancțiuni și pentru a-și menține credibilitatea financiară.
Adrian Negrescu a subliniat că acest context fiscal dificil face improbabilă orice reducere de taxe în următorii cinci ani.
„Avem nevoie undeva la nivelul a 50 de miliarde de euro în fiecare an pentru a putea plăti tot ceea ce este absolut esențial pentru funcționarea statului și pentru a le plăti acestor oameni salariile și pensiile.
Din această perspectivă, da, este cea mai gravă criză din istoria recentă. Și, probabil creșterea de TVA, creșterile de taxe, vor rămâne cel puțin cinci ani de acum încolo.
Mai cu seamă că avem un parcurs foarte bine stabilit în relația cu Uniunea Europeană, de a reduce deficitul treptat, până la 3% pe următorii șase ani”, a mai spus Adrian Negrescu.