Impozitul pe dividende va crește începând de la 1 ianuarie 2026

Impozitul pe dividende va crește începând de la 1 ianuarie 2026. Ministerul Finanțelor a prezentat recent un nou proiect de lege care introduce măsuri fiscal-bugetare cu impact major asupra sistemului de impozitare. Documentul propune, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, măsură ce va intra în vigoare pentru distribuțiile efectuate începând de anul viitor.

De asemenea, proiectul prevede majorarea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 21%, precum și ajustarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11%, aplicabilă unui număr mai limitat de produse și servicii.

Proiectul de lege care introduce măsuri fiscal-bugetare are ca obiectiv principal consolidarea finanțelor publice, prin restrângerea cheltuielilor permanente și adoptarea unor politici fiscale și bugetare bine direcționate.

”Se propune majorarea cotei de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite între persoane juridice române începând cu data de 1 ianuarie 2026/ prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2026, din considerente fiscal-bugetare.

Se propune majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite/plătite persoanelor nerezidente începând cu data de 1 ianuarie 2026, respectiv după prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2026, pentru corelare cu regimul fiscal aplicabil dividendelor distribuite/plătite persoanelor rezidente.

Întrucât din profiturile anului 2025/anului modificat care începe în anul 2025 se pot distribui dividende în baza unor situații financiare interimare întocmite în cursul anului, în baza acestui cadru legal se stabilesc reguli tranzitorii pentru dividendele distribuite, potrivit legii, în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, propunându-se, astfel, menținerea cotei de 10% pentru aceste dividende.”, se arată în proiectul de lege.

Impozit suplimentar pentru instituțiile de credit

Instituțiile de credit – persoane juridice române, precum și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine, au obligația de a plăti, pe lângă impozitul pe profit, un impozit suplimentar aplicat asupra cifrei de afaceri. Acest impozit se calculează prin aplicarea următoarelor cote:

  • 2%, pentru cifra de afaceri realizată în perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv;
  • 4%, pentru cifra de afaceri aferentă perioadei 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv.

Prin derogare, pentru calculul impozitului aferent semestrului al doilea al anului 2025 (1 iulie – 31 decembrie), cota de 4% se aplică exclusiv asupra cifrei de afaceri, astfel cum este definită la alin. (2), înregistrată începând cu data de 1 iulie 2025.

În cazul în care, în intervalul 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv, se înregistrează, conform reglementărilor contabile aplicabile, operațiuni care conduc la modificarea (creșterea sau diminuarea) elementelor ce au stat la baza calculului cifrei de afaceri pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025, contribuabilii au obligația de a recalcula impozitul pe cifra de afaceri aferent primului semestru al anului 2025, mai arată în proiectul prezentat de Ministerul Finanțelor.

Această recalculare se realizează prin depunerea unei declarații rectificative, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Veniturile obținut sub formă de dividende, impozitate cu 16%

Totodată, veniturile obținute sub formă de dividende, inclusiv câștigurile generate de deținerea de titluri de participare, astfel cum sunt definite de legislația aplicabilă privind organismele de plasament colectiv, sunt supuse unei cote de impozitare de 16%, aplicată asupra întregii sume, acest impozit având caracter final.

Responsabilitatea calculării și reținerii impozitului aferent veniturilor sub formă de dividende revine persoanelor juridice plătitoare, în momentul efectuării plății dividendelor sau a sumelor reprezentând câștiguri rezultate din deținerea de titluri de participare de către acționari, asociați sau investitori.

Impozitul reținut trebuie virat la bugetul de stat până cel târziu în data de 25 a lunii următoare celei în care a avut loc plata sumelor respective.

În situația în care dividendele sau câștigurile din titluri de participare au fost distribuite, dar nu au fost efectiv plătite beneficiarilor până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea, impozitul aferent acestora devine exigibil și se achită până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii.

Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.